Biznis Moj novčanik
OVE GODINE U GRČKOJ BEZ ROMINGA?! Razgovore sigurno nećemo plaćati sa četiri zemlje, a spisak bi lako mogao i da se proširi

OVE GODINE U GRČKOJ BEZ ROMINGA?! Razgovore sigurno nećemo plaćati sa četiri zemlje, a spisak bi lako mogao i da se proširi

Nakon sastanaka ministarke turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i grčkog ministra turizma Vasilisa Kikiliasa najavljeni su i novi razgovori na temu rominga. Ključno pitanje bilo je hoće li srpski turisti ove godine biti bez rominga u Grčkoj ili će tarife biti smanjene kao i prošle. Ono što je sigurno jeste da će i ove godine roming biti ukinut između Sr bije i još četiri zemlje, a nije isključeno ni proširenje liste.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
 Foto: Shutterstock / RAS Srbija

- U vezi sa zahtevom srpske strane za ukidanje rominga srpskim turistima u Grčkoj, daćemo sve od sebe da utičemo na operatere da roming ukinu ili da smanje tarife, rekao je grčki ministar turizma Vasilis Kikilias u Beogradu.

Podsetimo, prošlog leta u julu domaći operateri su smanjili međunarodne tarife za saobraćaj ka Grčkoj u rasponu od 50 do 99 odsto, a u nizu zemalja Srbi su mogli i bez rominga da razgovaraju.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

Od 1. jula prošle godine roming je ukinut između zemalja Zapadnog Balkana, tj. Srbije, sa jedne strane i Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, sa druge. Dakle u ovim zemljama se od tog trenutka međusobni pozivi, poruke i prenos podataka tarifiraju isto kao i u domaćem saobraćaju. I tako će biti i nadalje.

Sada će ovoj listi možda da se pridruži i Grčka, a ako ne, onda u najmanju ruku treba očekivati niže tarife. To zavisi od svakog operatera ponaosob i njihovih poslovnih politika. Operateri inače pred svaku letnju sezonu najčešće menjaju svoje tarifnike. Tako recimo, Telekom sada najavljuje da će prilikom ostvarivanja poziva iz Grčke sa bilo kojom mrežom u Srbiji, cena odlaznog poziva je 19,06 dinara po minutu, a minut dolaznog poziva iznosi 3,58 dinara.

Pročitajte još

Podsetimo, sporazum o ukidanju naknada za roming je potpisan još u aprilu 2019. godine na Digitalnom samitu Svetske Banke održanom u Beogradu, i od tada su se tarife postepeno smanjivale, sve do 1. jula ove godine kada su potpuno ukinute.

Prošlog 1. jula su pored ukidanja rominga ka zemljama Zapadnog Balkana, drastično smanjene i tarife saobraćaja ka Grčkoj od strane domaćih telekomunikacionih operatera. Tada su naši operateri snizili cene i do 99 odsto, koliko je na primer Telekom smanjio cene prenosa podataka.