ODOBRENI RAČUNI U RUBLJAMA ZA NEMAČKE I ITALIJANSKE FIRME: Brisel objavio nejasne smernice, Rusija prekinula isporuku gasa Finskoj
Foto: Profimedia

rat u ukrajini

ODOBRENI RAČUNI U RUBLJAMA ZA NEMAČKE I ITALIJANSKE FIRME: Brisel objavio nejasne smernice, Rusija prekinula isporuku gasa Finskoj

Planeta -

Nemačka i Italija su, posle razgovora vođenih unutar EU, dozvolile svojim kompanijama da otvore račune u rubljama, kako bi nastavile da kupuju ruski gas bez kršenja EU sankcija uvedenih Rusiji, potvrđeno je Rojtersu iz dobro obaveštenih izvora.

Berlin je, navodno, rekao nemačkim uvoznicima gasa da mogu da otvore račune u rubljama za plaćanje energije pod uslovom da se uplate ruskoj Gasprombanci vrše u stranoj valuti.

Izvor iz italijanske vlade rekao je Rojtersu da je Enijevoj objavi u utorak o prelasku na otvorene račune u ruskoj banci prethodilo dobijanje pojašnjenja od Evropske komisije o proceduri plaćanja gasa.

U izveštaju se navodi da je Brisel ranije dao dva seta pisanih smernica o tome kako kupiti ruski gas bez kršenja sankcija, ali pravni put je i dalje nejasan, jer su zvaničnici EU takođe savetovali firme na sastanku iza zatvorenih vrata da ne otvaraju račune u rubljama kod Gasprombanke.

Debata o zahtevu Rusije da strani kupci plaćaju gas u rubljama, stavila je na probu rešenost evropskih vlada da zauzmu tvrd stav protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, navodi agencija.

Poljska, Bugarska i Finska odbile su da ispune zahtev Moskve da uvoznici plaćaju gas preko računa u rubljama kod Gasprombanke i zbog toga je Moskva prekinula isporuke.

Druge zemlje članice, međutim, nisu bile voljne da narede kompanijama da sprovode akcije koje bi mogle da dovedu do gubitka vitalnih zaliha ruskog gasa za domaćinstva i industriju.

Neke diplomate zemalja članica EU rekle su da su preporuke namerno nejasne kako bi kompanije mogle da otvore račune u rubljama i tako nastavile da kupuju ruski gas.

!Stiče se utisak da to ostavlja otvorena vrata za poslovanje kao i obično“, rekao je jedan diplomata, a prenosi Rojters. Diplomata je dodao da se time rizikuje da se potkopa jedinstvo EU protiv Rusije ako kompanije u nekim zemljama otvore račune u rubljama, ali druge ne.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track