Dostupni linkovi

Anthony Albanese obećava jedinstvo nakon pobjede na izborima u Australiji


Anthony Albanese slavi izbornu pobjedu, Sydney, 21. maj 2022.
Anthony Albanese slavi izbornu pobjedu, Sydney, 21. maj 2022.

Australija je izabrala prvu laburističku vladu u skoro deset godina i Anthonyja Albanesea za premijera, svrgnuvši konzervativnu koaliciju Scotta Morrisona.

Albanese je rekao oduševljenim pristalicama da su Australci "glasali za promjene". Međutim, još je nejasno može li osigurati većinu.

Lider lijevog centra obećao je da će okupiti ljude, uložiti u socijalne usluge i "okončati klimatske ratove".

Morrison se zahvalio na "čudu australskog naroda" nakon što je priznao poraz.

U možda najvećem izbornom preokretu izbori su donijeli veliku podršku Zelenih i nezavisnih kandidata, jer su se mnogi kandidirali sa platformom o klimatskim promjenama.

Oni bi mogli imati veći uticaj ako laburisti ne uspiju osigurati 76 mjesta u donjem domu za samostalno upravljanje. Kasno u subotu imala je 72 mjesta u odnosu na 55 Liberalno-nacionalne koalicije, predviđa ABC.

Albanese je rekao da mu je "izuzetna čast" voditi državu nakon što su ga ljudi dočekali velikim aplauzom na pobjedničkoj zabavi laburista u Sydneyju.

"Moj laburistički tim će raditi svaki dan na okupljanju Australaca, a ja ću voditi vladu dostojnu naroda Australije", rekao je.

Anthony Albanese (59) je obećao ustavno priznanje i parlamentarnu zastupljenost autohtonih Aboridžina i Australaca s otoka Torres Strait, ponovivši posvećenost održavanju referenduma o Glasu Parlamenta, domorodačkom savjetodavnom tijelu, tokom svog trogodišnjeg mandata.

Albanese, jedan od australskih političara s najdužim stažom, je 2013. godine nakratko bio zamjenik premijera Kevina Rudda, ali je dugo bio miljenik lijevog krila njegove stranke. Otkako je postao lider opozicije 2019. godine, više se pozicionirao prema centru.

Optužbe Morrisona na račun Albanesea

Dosadašnji premijer Scott Morrison ranijih mjeseci suočavao se s optužbama da je nasilnik i da pokušava narušiti karijeru političkom protivniku, navodeći da Albanese, zbog svog libanonskog porijekla, nije podoban za premijersku funkciju. Morrison je negirao optužbe.

Morrison je prije izbora istakao da će, ako bude ponovo izabran, njegova vlada osigurati niže poreze, smanjenje kamatnih stopa i troškova života.

Albanese je, pak, svoje rivale nazvao "favoritima", ističući da su laburisti od Drugog svjetskog rata samo tri puta osvojili vladu od opozicije.

Zbog pandemije COVID-a 19, više od 48 posto od 17 miliona birača u Australiji glasalo je prijevremeno ili se prijavilo za glasove poštom.

Vlada je 20. maja promijenila propise kako bi omogućila ljudima koji su nedavno zaraženi korona virusom da glasaju preko telefona.

Glasanje je bilo obavezno za punoljetne građane, a na posljednjim izborima glasalo je 92 posto upisanih birača.

XS
SM
MD
LG