Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
Čak 400 dece iz Srbije i Mađarske uživalo na "POPAJ FESTIVALU": Nadamo se da će ovaj projekat nastaviti da živi svake godine

Čak 400 dece iz Srbije i Mađarske uživalo na "POPAJ FESTIVALU": Nadamo se da će ovaj projekat nastaviti da živi svake godine

U okviru projekta "Programi fizičkog vaspitanja i zdrave ishrane", sa akronimom "Popaj", IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija, u dvorištu Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj", na obali Tise u Novom Kneževcu u utorak je priređen "Popaj festival".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Popaj festival Foto: Info tv / youtube
Popaj festival

Sufinansiran sredstvima Evropske unije, festival je okupio decu adolescentonog uzrasta, a obuhvatio je sportske igre, konjičku predstavu, takmičenje u kajaku i degustaciju hrane.

U ovom projektu je učestvovalo i prošlo edukaciju preko 400 dece iz Srbije i Mađarske. Zahvaljujući ovom projektu OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Kneževca i sva izdvojena odeljenja dobili su opremu za kuhinje i trpezarije, a za bavljenje dece sportskim aktivnostima obezbeđena je sportska oprema za školu.

Popaj festival
Foto: Ustupljene fotografije
Popaj festival

Predsednik novokneževačke opštine, dr Radovan Uverić je pozdravljajući učesnike festivala izrazio očekivanja da će ovakvih susreta biti i ubuduće povodom ovakvih i sličnih projekata. Direktorka Naučnog instituta za prehrambene tehnologije Elizabet Janjić Hajnal, naglasila je da će ovaj projekat i aktivnosti tokom njegove realizacije praktično obezbediti viši nivo svesti adolescenata o zdravoj ishrani i fizičkom vaspitanju i jednu dugovečniju budućnost stvarajući novu, svesniju generaciju.

Pročitajte još

- Ovaj projekat je jako bitan zbog toga što približava naše zemlje, Mađarsku i Srbiju, približava nacije i na taj način stvaramo našu budućnost, da ne živimo samo paralelno, nego da živimo zajedno, da se deca što bolje upoznaju. Treba da nastavimo dobru praksu i da saradnju širimo, ne samo ovde u Novom Kneževcu, nego šire po Vojvodini i Mađarskoj - rekao je Sabolč Halaši sa Univerziteta "Gal Ferenc" iz Segedina za Dnevnik.

Idejni tvorac projekta Pavle Jovanov je zahvalio EU i svima koji su prepoznali značaj ovog projekta i pružili finansijsku podršku. On je predočio da je u prethodne dve godine osmišljeno po sedam seminara na srpskom i mađarskom jeziku za decu u pograničnom području Srbije i Mađarske, koje je pohađalo više od 400 osnovaca.

- Nadam se da će se pamtiti ovaj festival koji smo osmislili samo za decu i da će Opština Novi Kneževac, Segedin i ostali gradovi preuzeti ovaj model i održavati festival i narednih godina - kaže Jovanov, naglašavajući da je pored zdrave ishrane i bavljenja dece sportskim aktivnostima, cilj i da se poboljša turistička ponuda regiona s obe strane granice, odnosno da pruži turistički sadržaj mladima kako bi se više družili.

Popaj festival
Foto: Info tv / youtube
Popaj festival

Ukupan budžet projekta iznosi 198.000 evra, od čega EU sufinansira 169.000 evra ili 85 posto. Vodeći partner u realizaciji projekta je Naučni institut za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, a partneri su Opština Novi Kneževac i Univerzitet "Gal Ferenc" iz Segedina.