Dodik posle sastanka sa Mišelom: BiH treba novu evropsku perspektivu 1Foto: BETAPHOTO/European Council/Dario Pignatelli

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina treba novu evropsku perspektivu i da upravo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nudi takvu strategiju.

„BiH je zaglavljena i neuspešna, a danas posle sastanka mogu reći nekoliko stvari koje bi mogle deblokirati taj put i postaviti BiH na novi put ka EU“, kazao je Dodik posle sastanka članova Predsedništva BiH sa Mišelom.

On je naveo da postoji saglasnost o tome da je ključno sačuvati mir i stabilnost i da to „nema alternativu“.

„Očuvati mir po svaku cenu, pokušati obezbediti sigurnost snabdevanja i lance snabdevanja, da ljudi budu sigurni u vremenima koja dolaze. Ali primjećujemo da ukupna globalna situacija daje i nove šanse za nova rešenja. Neke zemlje, koje su bile daleko od BiH na evropskom putu, ovih dana apliciraju na članstvo i vreme je da redefinišemo neke stavove“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija bila je nekorektna prema BiH, tražeći ispunjavanje „nekih nemogućih uslova u Mišljenju o 14 prioriteta“.

„Danas sam Mišelu predložio, a misim da se i (bošnjački član Šefik) Džaferović slaže, da napravimo selekciju 14 prioriteta i da završimo pet, šest, koje već imamo dogovorene, kako bi znali da BiH može preferisati i dobiti kandidatski status“, naveo je Dodik.

On je ocenio da bi to bila nova dinamika, koja bi govorila o „novim očekivanjima i novoj nadi za EU“.

„Nije nepoznato da entuzijazam i na domaćem planu za EU opada. Kretanje prema EU se treba rešavati konsenzusom i modelirati neke stvari“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, 14 preporuka Evropske komisije ponovo treba staviti na sto i rešiti neke stvari jedinstveno, a, ako to ne može, treba tražiti druge modalitete.

Ponovio je da podržava produžetak mandata EUFOR-a u BiH, čak i sa većim brojem vojnika, ako je to potrebno.

Dodik je naveo da se oktobarski opšti izbori trebaju sprovesti, dodavši da Republika Srpska može da pozajmi Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) 12,6 miliona konvertibilnih maraka (oko 6,4 miliona evra), a da se taj novac vrati Republici Srpskoj kada bude obezbeđen na nivou BiH.

„Ako to nije prihvatljivo, neka to uradi Federacija BiH. Mi ćemo biti saglasni i da se na taj način reši. Neka CIK radi svoj posao i pripremi izbore za 2. oktobar, jer ja sam protiv odgađanja izbora“, naglasio srpski član Predsedništva BiH.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Dodik je kazao da mu je žao što se to dešava „jer su i Ukrajinci i Rusi naši prijatelji“.

„Tužni smo što to gledamo i očekujemo da se taj rat što pre završi. Nama je problem uvođenje sankcija i pridruživanje sankcijama. BiH treba ostati neutralna. Mislim da danas možemo reći da Mišel donosi nove perspektive i vrednosti BiH. Ja prihvatam i novi geostrateški koncept i pozdravljam ga“, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari