BIO JE PRVI SRPSKI OLIMPIJAC PRE 110 GODINA: Trkao se sa vozom i pobedio, sipali mu OTROV pred trku, prvi je nosio TROBOJKU NA OI
Foto: Printkrin

o njemu se malo zna

BIO JE PRVI SRPSKI OLIMPIJAC PRE 110 GODINA: Trkao se sa vozom i pobedio, sipali mu OTROV pred trku, prvi je nosio TROBOJKU NA OI

Ostali sportovi -

Uspomena na Dragutina Tomaševića živi i nije zaboravljena

Dragutin Tomašević, rođen u mestu Bistrica kod Petrovca na Mlavi, 20. april 1890, poginuo selu Rašanac u oktobru 1915. tokom Prvog svetskog rata, bio je prvi srpski olimpijac.

Dragutin Tomašević
foto: Printskrin

Ovaj vrsni sportista sa početka prošlog veka bio je desetostruki pobednik maratonske trke Obrenovac — Beograd i prvi učesnik Kraljevine Srbije na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stokholmu u Švedskoj. Tada je i nosio zastavu Kraljevine Srbije na otvaranju Igara. Zajedno sa njim Kraljevinu Srbiju na OI predstavljao je i Dušan Milošević.

Za pravo učešća na Olimpijskim igrama u Stokholmu izborio se kao redov 18. pešadijskog puka maja 1911. pobedom na trci Obrenovac-Košutnjak, na stazi dužine 33 kilometra. Tokom same maratonske trke u Stokholmu bio je među vodećim takmičarima, ali su u nekom trenutku, kako se prepričava, navijači domaćih izleteli ispred njega i oborili ga u šanac. Na cilj je stigao izubijan i sa povređenom desnom nogom, 37. od 60 takmičara.

Postoji priča da su neki zavidni ljudi hteli da naude Tomaševiću, tako što su mu noć pre trke u kabezu koju je pio sipali otrov. Navodno, pomogla mu je jedna konobarica, koja je videla šta su mu uradili, gurnula ga, tako da je on prosuo piće, taman kada je hteo da ga saspe u drvo. Tako kaže legenda, koja se prepričava u Petrovcu na Mlavi već decenijama.

Zanimljivost vezana za Dragutina Tomaševića je da se 1909. godine trkao sa vozom i pobedio. Naime, u to vreme išao je voz "Ćira", na relaciji Požarevac — Petrovac na Mlavi. Dragutin je pošao sa železničke stanice u Požarevcu zajedno sa vozom. Pretrčao je negde oko 40 kilometara i stigao u Petrovac na Mlavi pre voza i sačekao ga na železničkoj stanici.

Kada je imao 15 godina Dragutin Tomašević otišao je u Beograd kod ujaka, gde je učio trgovački zanat. Tu je i postao član sokolskog društva “Dušan Silni”, jer je mnogo voleo sportove, posebno atletiku i gimnastiku.

Dragutin Tomašević je, nakon Olimpijskih igara u Stokholmu, započeo pripreme za sledeće igre 1916. godine u Berlinu, ali uskoro biva mobilisan u srpsku vojsku i smrtno ranjen u borbama na brdu Bubanj kod Kule. Preminuo je u selu Rašanac, a sahranjen je u rodnom selu Bistrici u porodičnoj grobnici, zajedno sa svojim sportskim trofejima. Na njegovom grobu piše da su ga „sahranili njegova majka i njegova hrabrost”.

Dragutin Tomašević
foto: Printkrin

U znak sećanja na prvog učesnika Olimpijskih igara iz Srbije u njegovoj rodnoj Bistrici i Petrovcu na Mlavi održava se „Memorijalna trka Dragutin Tomašević“ na deonici dužine 10.450 m. pod pokroviteljstvom SO Petrovac na Mlavi i Olimpijskog komiteta Srbije.

Danas u selu Bistrica postoji muzej posvećen slavnom sportisti koji je otvorio i održava njegov potomak Radiša Rajković.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track