BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Pad Azovstalja, Zmijsko ostrvo i dalje pod kontrolom Rusa, RV Ukrajine obučava nove pilote Jedan od oslonaca ukrajinske lovačke avijacije je MiG-29 koji je bio i najbrojniji borbeni avion RV Ukrajine / Foto: ArmijaInform

[RAT U UKRAJINI] Pad Azovstalja, Zmijsko ostrvo i dalje pod kontrolom Rusa, RV Ukrajine obučava nove pilote

Proteklu nedelju dana rata u Ukrajini obeležio je početak predaje ukrajinskih snaga koji se nalaze u mauripoljskoj čeličani Azovstalj, delimično ili potpuno povlačenje ruskih snaga oko Harkova i u Harkovskoj oblasti, sporo ali i dalje konstantno napredovanje ruskih snaga na seveoistoku i istoku Ukrajine gde je ujedno ukrajinska vojska izvela manje uspešne ili neuspešne kontranapade.

Nakon više od 80 dana rata, ukrajinske snage su početkom ove nedelje započele sa predajom iz Azovstalja. Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane Rusije, do juče ujutru predalo se 1730 vojnika od kojih 80 teško ranjenih. Ruske procene govore o tome da se u čeličani pre predaje nalazilo oko 2500 pripadnika oružanih snaga Ukrajine. Treba napomenuti i da je ukrajinsko ministarstvo odbrane pre opkoljavanja Mariupolja bilo saopštilo da grad brani oko 14500 vojnika dok su neke ruske procene govorile da taj broj iznosi oko 20000.

Posledice bitke za Zmijsko ostrvo. U gornjem desnom uglu vidi se uništeni ruski helikopter Mi-8 / Foto: MAXAR

U našem prošlom pregledu dešavanja u rusko-ukrajinskom ratu, detaljno smo opisali bitku za strateški važno Zmijsko ostrvo, a vrlo brzo su nakon završetka ove bitke u kojoj su po svemu sudeći, obe strane pretprele velike gubitke u ljudstvu i tehnici, objavljeni sveži satelitski snimci ostrva koje je ostalo pod kontrolom ruske vojske.

Na fotografijama satelitskih snimaka vide se razmere uništenja infrastrukture na ostrvu, mesto uništenja ruskog helikoptera Mi-8, ali i da su ruske snage na ostrvo poslali sisteme PVO (u nekim izvorima se navodi artiljerijsko-rkaetni sistem Pancir, kao i raketni sistem Tor). Ruska televizija ‘‘Zvezda‘‘ objavila je i kratak video snimak na kome se vide poginuli ukrajinski diverzanti.

Mapa na kojoj se vidi veći deo aerodroma koje koristi Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine.

Na primeru bitke za Zmijsko ostrvo, videli smo da je ukrajinska borbena avijacija još uvek itekako aktivna. U proteklh desetak dana borbeni avioni su primećeni i iznad Harkovske, Dnjepropetrovske, Donjecke i Nikolajevske oblasti. Istovremeno na aerodromima na zapadu Ukrajine uočeno je da se izvodi i obuka pilota, primećeni su i letovi školsko-borbenih aviona L-39 Albatros. Do sada su avioni i helikopteri, kao i bespilotne letelice Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine bazirale na preko 40 aerodroma različite namene, od kojih na mnoge ruska vojska uopšte nije dejstvovala ili je nanesena minimalna šteta.

I pored zvaničnih saopštenja obe strane o obaranjima neprijateljskih letelica, već skoro dve nedelje nemamo dokaze u vidu fotografija ili video snimaka o oborenim avionima i helikopterima. Isto tako, još od 25. aprila nemamo takve verodostojne dokaze ni o oborenim avionima. Ipak, ukrajinski mediji objavili su prekjuče da je istog dana u Vinickoj oblasti održana komemoracija pilotu jurišne avijacije kapetanu Sergeju Parhomenku koji je, kako se navodi, poginuo na istoku zemlje. Iako su detalji pogibije za sada nepoznati, imamo informaciju ruskog Ministarstvo odbrane da su 16. maja u rejonima mesta Jevgenovka i Velikaja Kamiševaha oborena dva jurišna aviona Su-25.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

NS

Ako je ono olupina ruskog Mi-8 kako su ukrainski diverzanti dosli na ostrvo ?

Odgovori
Pe

Bas tako… cak i na onom snimku se vidi da vojnici izlaze iz helikoptera i zauzimaju pozicije prije eksplozije.Ako su to bili rusi onda su takve borbene radnje blago receno cudne obzirom da si oni drzali ostrvo i tom trenutku…nije prvi put da Ukri snimke svojih gibitaka prikazu kao ruske. Jos jedam takav primjer je onaj pontonski most.. itd..

Sh

Pa nisu ni došli. Šta će tamo diverzanti kada već Barjaktari rade posao?
Slati bilo koga na tu hridinu je nepotrebna samoubilačka misija.

St

„Do sada su avioni i helikopteri, kao i bespilotne letelice Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine bazirale na preko 40 aerodroma različite namene, od kojih na mnoge ruska vojska uopšte nije dejstvovala ili je nanesena minimalna šteta.“
Kao da su rusi u ovaj rat krenuli bez ikakve obavestajne pripreme i plana, ili sa minimalnom pripremom, plus sto su komandanti omanuli. Ne znam kako bih nazvao juris na Kijev pa povlacenje, juris na harkov i povlacenje i juris na Odesu koji se zaustavio.
Nije isto ratovati sa obucenom vojskom, i sa arapima u papucama, u Tojotama.

Odgovori
Ac

Rusi tvrde da su ukrajinski piloti sa letelicama prebegli u susedne zemlje, Poljsku i Rumuniju, kao i da upade u vazdušni prostor Ukrajine i napad na ruske snage vrše upravo iz tih zemalja. Zbog toga su pretili mogućom odmazdom tim zemljama, ali zasad po tom pitanju nisu uradili ništa…

Sh

Ukrajina je ogromna zemlja i raspolaže sa preko 70 aerodroma sposobnih za prijem borbene avijacije. Plus postoji i gomila sportskih i aerodroma za poljoprivrednu avijaciju. Kosmička komponenta VKS je potpuno zakazala, a problem je bio i nestašica raketa, tako da nisu mogli da izvrše operativni udar na sve aerodrome istovremeno. Obaveštajna priprema je bila ravna nuli. Razultat – RV Ukrajine je itekako aktivno, čak i nabavlja „nove“ letelice.

Sr

Sam Zelenski je izjavio pre neki dan da je pod njegovom komandom 700 000 vojnika , Neka je preterao i za 200 000 u odnosu na ruske snage je velika razlika . Uvek je vazii odnos 3:1 u korist onog koji napada . Sada je skoro suprotno , a prostor je ogroman .

Va

Vojska Ukrjine obucava nove pilote !? Pa zar to ne govori o necemu tipa nedostaju piloti !? A i to ce biti pravi borbenih piloti sa par nedelja obuke pa nad Ruski PVO ! Donedavno je Google Map objavljivao linije fronta i podatke o obaranjima,upisali su zadnjih 10 Dana gomilu oborenih Ukrjinskih aviona i bespilotnih od juga do istoka ! Uostalom ugasen je i mit o TB2 kao udarnom dronu kada naidje na ozbiljniji PVO i korisniji se pokazalo mali DJI dronovi komercijalni za izvidjanje ,
terena za potrebe kopnene vojske posebno u urbanim sredinama Ako se uzme u obzir Cena od 800 evra pa nadalje po komadu ! Da nagalsim da je do pre dva dana Google prestao da objavljuje linije fronta i informacije uopste !

Odgovori
Fe

Da li baš “obučavaju” nove pilote, ili su angažovali penzionisane? Ovo je najjasnija indikacija i potvrda velikih gubitaka RV Ukrajine, RV im se, zahvaljujući korupciji i neodržavanju neprestano smanjivao, sad, naravno i bez remonta i onako poluispravne šalju već rashodovane avione i penzionisane pilote u borbu. Jasan znak da im u vazduhu ne ide kako su zamislili. Niko ne spori da je NATO imao nad Srbijom vazdušnu nadmoć, a opet nam je preživelo mnogo više aviona nego što je to bilo ko očekivao. Vazdušna premoć se i ostvari tako što se suzbije protivnička avijacija i PVO dovoljno da može da se napada bez mnogo gubitaka – a koliko su oborenih ruskih aviona za poslednjih mesec i po dana prikazali Ukrajinci? Nijedan.

Sh

Pa Ukrajinci jesu aktivni, a imali su i tehničke kapacitete za remont, i to u Odesi i Lavovu. Korupcija i neodržavanje su prestali još 2014, i od tada se spremaju i za ovo. Piloti su im uglavnom prestareli i za penziju, a čeka se i prijem polovnih aviona sa strane, tako da je obuka posle kratke stanke nastavljena. Barjaktar je sve samo ne mit.
@Feline: Macane, pa za razliku od NATO, VKS ne uživa apsolutno nikakvu prevlast u vazduhu, osim iznad Donbassa i nad Crnim morem.

Ma

Očigledan je nedostatak pilota i vazduhoplova na strani Ukrajine i to se lako da zaključiti.  Kada su u pitanju kapaciteti za remont ukrajinske vojske, a to je ključno u ovom sukobu, svi su im uništeni i Ukrajnci na duže vreme nisu u stanju apsolutno ništa da remonutuju. A ko je bio u vojsci ili učestvovao u ratnim dejstivima, taj zna koliko su važni remontni kapaciteti.
Drugu ključnu stvar mnogi previđaju a to je da su Rusi odustali od prve taktike munjevitog napredovanja i iznenađenja sa padobrancima jer im je taj plan očigledno propao, pa su sada prešli na onaj stari način udri dok ne samelješ protivnika, a upravo sada melju Ukrajince i samleće ih za nekoliko meseci. Rusi su se povukli sa teritorije koju nisu mogli da efikasno kontrolišu da ne bi trpeli gubitke u pozadini prilikom snabdevanja. Takođe očigledno je da su Rusi shvatili da su potcenili američku obaveštajnu pomoć Ukrajini, i da su zbog iste pomoći trpeli ozbiljne gubitke obzirom da su Ukrajinci tačno znali pravce kretanja svih Ruskih trupa. Da li imate predstavu koju prednost imate kada vam neko dostavlja snimke iz satelita i vi tačno znate gde i kako protivnik napreduje? Zamislite da je Sadam imao tačne podatke o američkom napadu iz S.Arabije u toku operacije Pustinjska Oluja? Pobedili bi Ameri to nema sumnje ali bi imali višestruko veće gubitke.
@SheikhZajeb o da VKS ima prevlast u vazduhu još kako, samleli su im PVO i sada mogu da pružaju podršku Kopnenim snagama. Kad su uspeli Ukrajinci da obore poslednji Ruski avion ili helikopter? A poslednjih nedelju dve imate gomilu snimka kako Rusi obaraju Ukrajinske avione i bpl. Pa sada zaključak se nameće sam po sebi.

Fe

Interesantno da oni koji forsiraju mitologiju o TB2 ne mogu da razmisle o prostoj činjenici – do sada se pojavilo manje autentičnih klipova sa stvarnim dejstvima TB2 nad Ukrajinom nego što je Ukrajina kupila tih istih Bajraktara, veoma ohrabrujuće, nema šta. Ukrajina je sama kupila 24 komada, a u ukupnu brojku to treba uračunati i sve poljske i rumunske primerke, to je 24 + 6, i još preko toga.

Odgovori
ma

A koliko autentičnih klipova su Rusi objavili? Sve neke propagandne montaže kreće se u akcije polijeću helikopteri i onda prekid filma uz naslov uništeno ukrajinsko ovo ili ono.
TB2 ako gledamo samo dostupne klipove je unistio ruske opreme bar u vrijednosti 100x od cijene koliko je plaćen, a jasno je da je napravio više od toga.

Mi

,,Ukrajina je sama kupila 24 komada, a u ukupnu brojku to treba uračunati i sve poljske i rumunske primerke, to je 24 + 6, i još preko toga.“

Ima toga jos. Ima i mnogih drugih korisnih dronova. Turska prodaje Sve sto neko hoce da kupi isto kao i Rusi. Tu se mnogo ne razlikuju. Ako Ukrajna hoce jos Bajraktara, dobice putem neke druge zemlje i kraj.

Rusija ne objavljuje snimke svakoig pogotka jer nisu u tom fazonu i bizi su sa ratom. Ne znam kolko im je to pametno.

Pr

>> Rusija ne objavljuje snimke svakoig pogotka jer nisu u tom fazonu

Haha, kako da ne. Jedini razlog sto oni ne objavljuju je to sto nemaju sta a i ono sto vidimo samo i dodatno blamira, recimo ispaljivanje antiradarskih raketa samo onako bez zahvata, pa oni snimci poniranja aviona, ispravljanja, zauzimanja ugla od 45 stepeni i ispaljivanja neke rakete ili izbacivanja bombe, dakle potpuno balisticki po principu ako nesto pogodi pogodila je.

Ni

max

U Ukrajini se bolje pokazase male BPL, cak i komercijalne, od Bajraktara. Na prste mozes prebrojati snimke TB2 iz Ukrajine.
U Ukrajini je srusen mit o ‘svemogucem’ Bajraktaru kog su toliko hvalili. Seti se snimaka iz Sirije, Libije i Karabaha. Sedmicno je izbacivano vise snimaka nego sto je izbaceno u Ukrajini za 3 meseca rata. Od jednom TB2 i nije tako svemoguc kao pre Ukrajine, a nije zato sto ne prolazi tako lako tamo gde ima PVO, za razliku od nekih drugih ratista gde nije bilo ozbiljne PVO pa smo se nagledali svega i svacega.

Usput, na internetu se pojavio dokument u kom predsednik Ukrajine Zelenski izdaje naredbu da se TB2 ne salje u opasna podrucja, kako fotografije oborenih TB2 ne bi sluzile u propagandne svrhe koje mogu narusiti ugled kompanije koja ga proizvodi.
Dokument je na ukrajinskom, a pored je prevod dokumenta na engleski.
I pre ovog dokumenta suskalo se po bespucima interneta da Turci nisu bas srecni zbog slika oborenih TB2. Ali sve je bilo na nivou rekla-kazala, a sada imamo dokument (ako je autentican).

https://twitter.com/AZmilitary1/status/1526624914517725184?cxt=HHwWgMC48a7R1K8qAAAA

Pr

Oboreni TB2 nije proizvodjacu niti operatoru nikakav problem, potpuno je jasno da je to letelica potpuno nesposobna da se odbrani od bilo kakvog protivvazdusnog dejstva i koncipirana da se upotrebljava na jedan poseban nacin. To zna svako dakle nemojte pricati gluposti. Zasto Rusija nije prikazala recimo ni jedno dejstvo iz Pantsira po TB2 ili bilo cemu drugome? Mogli su da snime ali izgleda da nisu imali sta, jedino sto smo do sada videli su napustena orudja zavaljena po nekim jarcima pored puta…

Ni

@Prolaznik

Zaboravljas da su Turci od TB2 napravili mit, i sad im se taj mit rusi pred ocima.
Na sve to, ko zna ko je sve pre Ukrajine zeleo da kupi TB2 a sada vise mozda ne zeli.
Sto se Rusa i snimanja tice, znas i sam da su poznati po tome. Ipak kaskaju za Amerikancima po tom pitanju, a realno nikada nisu pridavali preveliki znacaj tome. I ono sto objave je na kasicicu. Zapazio sam jedan snimak koji je objavljen na brifingu MO RF, prikazali su samo delic snimka (mnogo duzeg) gde se vidi pogodak u neki rov i dva artiljerijska orudja, snimak bukvalno traje 10-ak sekundi. Tek kasnije kada su trupe DNR usle tamo izbacen je duzi snimak od strane vojnih reportera gde se vidi da je tamo sve preorano do neprepoznatljivosti.
Takodje vidimo da nema mnogo snimaka dejstva ruske avijacije, iako imaju ne bas mali broj borbenih letova. Nema mnogo snimaka krstarecih i balistickih raketa a i ono sto ima nastalo je tako sto je neko od stanovnika Ukrajine snimio prelet krstarece ili mesto gde je grunula, a ispucali su preko 1.500 raznih tipova krstarecih i balistickih raketa po podacima Pentagona od pre nekih 20-ak dana.

Vl

Tb2 je Ukraina od jednom kupila 40komada,rusi pokazali dokumente i pre toga imali 24.

Pe

@Nikola Imamo pouzdane podatke o velikom uspehu bas tog Bajraktara prvo u Siriji, pa u Libiji, pa Nagorno-Karabahu,zatim u Ukrajini.
Kako ste dosli do zakljucka da reputacija ove letelica nije dobra?U tome nema nikakve logike.
Pre svega-Bajraktar cuva zivote vojnika.Sa svakim izgubljenim Bajraktarom daljinski kontroleri samo dobijaju vise iskustva, a sede negde daleko zasticeni.
Zatim-BPL kosta daleko manje od ciljeva koje unistava-Pancir , PVO i td.
Ukrajina dobija svake nedelje nove letelice, i koliko god ih Rusi srusili-dobijace jos, a kontrolori ce upravljati sve bolje i bolje.

Me

@Nikola
„Nema mnogo snimaka krstarecih i balistickih raketa“
Zato što nemaju više šta ispucati, trenutno troše krstareće rakete s brodova, što je besmisleno skupo, ako imaš kopnene/zraćne verzije.

„Zaboravljas da su Turci od TB2 napravili mit, i sad im se taj mit rusi pred ocima“
Veći mit stvaraju Rusi pošto na svakom brifingu potvrde da su ih oborili barem 2 proš lidan, a ukupno 10ak tjedno. Turci ih ne mogu naštancati koliko ih Ruski glasnogovornici mogu srušiti. ;)

Ni

@Medo s mora

Pre ce biti da vise nema toliko meta za krstarece i balisticke kao sto je bilo pocetkom sukoba, kada su polupali dosta toga upravo krstarecim i balistickim.
Logicno je da sada manje dejsvuju, nece sigurno gadjati rovove Iskanderima.
Ne znam na osnovu cega tvrdis da su ispucali sve rakete, valjda ti je jasno da mi o tome nemamo pojma jer takve stvari sigurno necemo naci na internetu.
Ta prica podseca na pricu kada su zapadni mediji i analiticari sredinom sukoba pisali/govorili da Rusi imaju municije za jos 7 dana rata, da nabvljaju rakete od Irana, BPL od Kine itd…
Sto se BPL tice, pa ima i kod Rusa propagadne kao na svakoj strani i u svakom sukobu. Ali svedoci smo da Bajraktara nesto slabo ima. Neko je iznad napisa da su Ukrajinci nabavili 40 Bajraktara plus 24 komada koja su nabavili pre rata.

@Petrovic Dusan

Ne kazem da je TB2 los, vec da ne prolazi tako lako tamo gde ima ozbiljne PVO. I u Libiji su ih dosta srusili, tako da nije bilo tesko zakljuciti da se nece proslaviti u Ukrajini. Usput, na pocetku poruke napisao si da TB2 nije losa letelica, ok slazem se nije losa tamo gde nema ozbiljne PVO. A na kraju komentara napisao si da Ukrajini svake sedmice stizu novi TB2 (sigurno ne stize na komad). Nisam znao za to, ali ako je tacna to onda znaci da Ukrajinci zaista gube veliki broj TB2.

Mogu Ukrajinci dobiti ne znam koliko TB2, ali to nece promeniti nista. Ukrajinci su ovaj rat izgubili onog dana kada je ruska vojska usla u Ukrajinu. Jedino se ne zna kako ce taj poraz izgledati, da li gubitkom dobrog dela teritorije ili gubitkom suvereniteta. Da bi me razumeo o cemu pisem, pomenucu Nato agresiju na SRJ. Zamisli da su nama 1999-e slali naoruzanje i ubedjivali nas da mozemo pobediti Nato. Rezultat toga ne bi bila pobeda nego bi se zrtve merile desetinama hiljada, a zemlja bi bila devastirana do neprepoznatljivosti i pitanje je da li bi stali samo na Kosmetu.

Pe

Svakako je odbrana Azovstalja i Marijupolja strateska pobeda pobeda Ukrajine: sa malim snagama tokom cak tri meseca blokirali su oko 20000 ruskih vojnika i tehnike.
Da nije bilo branioca Marijupolja, Rusi bi te trupe upotrebili na drugom mestu.
Za ta kljucna ova tri meseca, Rusi su izgubili bitk u Kijevu i Harkovu, i trajno potosnuti sa veceg dela Ukrajine.Organizovano je stalno dopremanje najsavremenijeg oruzja Ukrajini.
Sad je jasno da Rusi vise nemaju ni snage ni tehnike da zauzmu bilo sta van tog vrlo malog pojasa izmedju Donbasa i Krima, a pitanje je kako ce to uspeti da zadrze kad Ukrajina bude u punoj snazi-i sankcije Rusiji nece skinuti dok ne napuste okupiranu teritoriju.
Zapravo Rusi su upali u jos goru poziciju nego 2014-15: drze jako malo teritorije Ukrajine jako velikom cenom-i ne mogu ni nazad ni napred.

Odgovori
Mi

Problem je sto Ukrajinci imaju sve svoje vojnike i sve rezerviste na kraju iscrpljenosti, a Rusi sa relativno malim brojem vojnika polako iscrpljuju i zauimaju teritoriju.

Potvrdjeno je da je pad Harkova bila ogroman zajeb nekih glupih rusoih oficira koji su sad pohapseni i svasta im se sprema.

Sto se Kijeva tice, nikad nije tamo ni bila bitka. Grad nikad nije bio napadnut niti u planu da se izvede invazija kao na Marijupolj.

Kijev je bila velika greska ruskih planera koji su smatrali da ce se ona kolona od 60km jednostavno primiti rasirenih ruku u prvih nedelju dve cim Zelenski pobegne negde na Zapad. To se nije desilo i umesto toga Ukrajunci su ih zestoko napadali dok su ovi jos stojali u koloni kao djaci prvaci. Glupost nevidjena. Medjutim bitke za kijev nije bilo niti ce biti. Bila je planirana kapitulacija Kijeva bez borbe koja se nije desila.

Sto se tice izdrzljivosti, tu ce Ukrajna da gubi sve vise.

Licno me brine napad na Odesu. To moze da bukne u veci evropski rat. Mislim da su Rusi ozbiljni da je uzmu kad tad i zatvore Ukrajnu sto se mora tice.

Rp

Treba naglasiti,da su sve ruske akcije haotične i veoma nedosledne

Pe

@Miloš77 Kako sam dugo ziveo u Rusiji, i govorim Ruski jezik na nivou maternjeg jezika, imam daleko vise informacija od Vas.
Naravno da je prvi korak u napadu, koji je planiran godinama-bio okupacija Kijeva i postavljanje pro-Ruske vlasti u parlamentu u Kijevu.
Pokusaj umanjivanja katastrofalnog vojnog poraza koji je Rusija dozivela pod Kijevom je bespotrebno komentarisati.Isto tako su Nemci pricali da su „svojevoljno“ otisli od Moskve zime 1941.
Ukrajinaca ima preko 40 miliona, i mogu staviti pod oruzje bar milion svezih vojnika.Sto vec rade.
Naprotiv Rusija ne sme ni objaviti mobilizaciju iz unutrasnje-politickih razloga.
Zatim-cak i da objave, minimum treba tri meseca da se ta vojska trenira.Sad Rusija ima jedva pola od onih 170 hiljada vojnika, sa jako mnogo gubitaka, i taj broj ce se smanjivati.

Ni

A kada se odigrala bitka za Kijev i Harkov?
I ja sam na pocetku bio ubedjen da idu na Kijev. Kako je vremenom postalo dostupno malo vise informacija, pogotovo oko broja angazovanih efektiva, mogu sa sigurnoscu da tvrdim da Rusi ni u snu nisu zeleli da uzmu Kijev, u stvari ne da nisu zeleli vec jednostavno nisu imali dovoljno ljudstva da osvoje visemilionski grad a da ga pre toga ne sravne sa zemljom (a svi znamo sta za Ruse predstavlja Kijev).
Cak i da su ga sravnili sa zemljom opet ne bi mogli da ga uzmu sa angazovanim trupama, nego bi morali da dovuku brat bratu jos 200 hiljada vojnika i tek onda krenu na Kijev.
Sta im je zaista bio cilj oko Kijeva, znaju samo oni. Po mom skromnom misljenju cilj im je bio da unesu paniku u redove Ukrajinaca i da vezu sto veci broj ukrajinskih trupa oko Kijeva nebili rasteretili Donbaski front. Cak i sada kada je sve proslo, Ukrajinci i dalje drze dobar deo trupa u Kijevskoj regiji i to zbog nesto malo ruskih trupa u Belorusiji.

Sto se ostalog tice, ne znam kako mozes nazvati Azovstalj i Mariupolj ‘strateskom pobedom Ukrajine’, ako je grad pao?
Nisu Rusi angazovali samo 20 hiljada vojnika u Ukrajini pa da kazemo da su Ukrajinci iz Mariupolja nesto sprecili, Imali su Rusi na drugim pravcima druge trupe koje su itekako radile svoj posao nevezano sa trupama oko Mariupolja.
Takodje, broj Ukrajinskih vojnika u Mariupolju nije bio mali kao sto tvrdis, tamo se nalazilo oko 15 hiljada ukrajinskih vojnika od cega je njih oko 11 hiljada poginulo.
Dakle prica oko Mariupolja nikako se ne moze nazvati pobedom, pre se moze nazvati fijaskom jer je ogroman broj vojnika poginuo, grad je pao a Rusi sa tih 20-ak hiljada angazovanih trupa u Mariupolju nisu mogli uzeti pola Ukrajine kao sto zamisljas.

I treca stvar, nemoj na ovaj rat gledati na osnovu osvojene teritorije jer ovo nije rat za teritoriju i sasvim je nebitno koliko je km2 teritorije uzeto. Od zauzete teritorije bitnije je ono sto se desava u Donbasu, gde se nalazi glavnica ukrajinske vojske i tehnike i to ne bilo kakvih jedinica vec najiskusnije jedinice (prekaljene u brobama od 2014). Da situacija na Donbaskom frontu nije dobra, najbolje govori podatak da ukrajinci salju pripadnike teritorijalne odbrane iz drugih krajeva Ukrajine u Donbas (to je topovsko meso, nikakva obuka, nikakav moral).
Kad i ako to pukne Donbas, Ukrajincima ne ostaje nista drugo nego da sednu za pregovaracki sto, u suprotnom pitanje je gde ce se Rusi zaustaviti…

Pr

>> Naprotiv Rusija ne sme ni objaviti mobilizaciju iz unutrasnje-politickih razloga.

Neka Volodja proba mobilizaciju u Moskvi i Piteru pa da vidimo kakav ce biti odziv. Lako je u pogibiju slati siromasno indogeno stanovnistvo iz kolonija istocno od Urala, zajedno sa cecenskim instagram islamistima (ali kapiram da oni nisu toliko ludi da se previse podmecu)…

Fe

@ Petrovic Dusan

Strateška pobeda je ona koja odlučuje tok rata – ovo je strategijska katastrofa za Ukrajinu, Rusi su ovime ozbiljno učvrstili pozicije na jugu, a o demorališuće efektu predaje fanatika iz Azova je izlišno i govoriti. Pre nego što se poveruje u britansko/ukrajinsku propagandu o ratu i “dezorganizovanim ruskim akcijama” treba se zapitati kako to da tako “dezorganizovana” ruska vojska nije uspela da joj cele jedinice budu odsečene, opkoljene i zarobljene u punom sastavu, kao što se dešava sa Ukrajincima non-stop? Zelenski samo “zaboravi” celu brigadu i mobiliše novu, pa ponovo. Cele jedinice prisilno mobilisanih u Donbasu prelaze u redove L/DNR.

Objasnite kako će to Ukrajina da “ojača” pre te buduće “velike kontraofanzive” kad je non-stop pod ruskim udarima iz vazduha bombama krstarećim i hipersoničnim raketama. Samo propaganda vrhovnog komandanta bez dana vojske i prethodnog iskustva u politici.

Yo

Kijev i Harkov su bili priča – APP – ako prođe prošlo je, ako ne – odvučene su snage koje bi inače išle ka jugu i istoku gde su Rusi ozbiljno napredivali…
Odustali su od „Staljingrada“ u Kijevu i Harkovu možda već posle par dana – čim su videli da se prikupljena poveća ukrajinska vojska i naoružani civili uporno bore protiv njih, a ne dočekuju ih sa oduševljenjem kao na Krimu.
Kako sada stvari stoje – Rusi će im sa pistojećih 150 – 200 000 vojnika osvajati oblast po oblast jer se prešlo na uhodanu varijantu spaljene zemlje kao u Siriji i Čečeniji pri čemu nikad ne upotrebljavaju sve angažovane snage već postepeno pojačavaju pritisak odsecanjem po par brigada…
To je sada ona najgora varijanta ratovanja u kojoj artiljerija preorava sve ispred svojih trupa od 5-og do 50-og kilometra, a onda nastupaju oklopi – sada i sa pešadijom pa čak i pozitivnom proporcijom napadača u odnosu na odbranu.
Tužno je sve ovo što se dešava, ali nemoj da se ložimo… Predugo se i kuvalo.
Ukrajinci van naseljenih mesta ne mogu na terenu da se odupru – zato su im iz NATO i savetovali da borbu prebace u urbane zone, a na otvorenom gerilsku „napadni i beži“ varijantu, ali Rusi nisu naivni ni bez iskustva.
Zvanično najsmrtonosniji snajperista Voli se vratio u Kanadu posle 2 meseca ratovanja tokom kojeg je ispalio samo 2 metka – i to da zaplaši i uspori napredovanje – i oba puta bio opako ugrožen tenkovskom vatrom pei čemu su neki neoprezni ukrajinski vojnici i postradali.
Velika je Ukrajina i ima puno ljudi koji su voljni da se hrabro bore i kada su im šanse male ili nikakve, ali je prava birba trebala da se vodi da do ovog ne dođe…
Lično sam se nadao da ako dođe do rata da se brzo okonča – primirjem/dogovorom pa i kapitulacijom – samo da se izbegne postojeće mlevenje mesa…
Predstavlja se propagandno kao borba između autokratije i demokratije, a u stvarnosti je uticaj oligarha na državu neuporedivo jači u Ukrajini nego u Rusiji…

Me

@Feline @Nikola
Pad Mariupolja je taktički poraz, ali strateška pobjeda, jer je kupljeno izuzetno bitno vrijeme, a i ostvaren je ogroman psihološki učinak.
Sličan događaj smo imali i u Domovinskom ratu, kada je pao Vukovar, grad-heroj. Učinak dugotrajne obrane Vukovara je tada bio nemjerljiv.
I za jedan i za drugi se znalo da će pasti. Usporedi sitacije i izvuci zaključak.

Sh

@Petrović Dušan: Upravo tako, Mariupolj je svoju misiju obavio, vezivao je 150. motostreljačkku diviziju i 810. brigadu mornaričke pešadije, kao i elemente Specnaza, FSB-a i famoznog TikTok bataljona iz Čečenije.
@Feline: Macane, ne znam o kakvih non-stop udarima krsterićiim i hipersoničnim raketama pričaš? Ispale po jednu ili dve rakete na jedan grad dnevno, i u dobrom procentu promaše ili im obore rakete. Kinžala je bilo svega nekoliko desetina na stanju pre rata.

Va

max
Ma da sve propaganda Ruska iako je ima ko i kod Ukrjinaca obe strane igraju na kartu slicne tehnike , uloguj se u WK Ruski ,nekriju gubitke ,svaki dan objavljuju svoje gubitke na jednoj od stranica koja se bavi temom Ukrjine ,te price o totalnoj cenzuri u Rusiji u medijima su razbijene kada sam video sta sve objavljuju u detalje za svoje gubitke od tehnike do ljudstva sto ni sam nisam verovao i sam mozes da se uveris na stranicama kod njih ! Samo bice veselo kada objave na hiljade zarobljenih Ukrjinskih vojnika koji su kod njih ! Samo u par navrata je zarobljeno preko 1000 vojnika odjednom ,a gde su ostali Po 50,100 zarobljenih ! I to su montaze ? TB2 se vise koristi u izvidjacka misije zadnje vreme i u navodjenje i korekcije artiljerije jer ocigledno jaka integrisana PVO radi svoje ,jedino ako ne razlikijes napadni mod od moda za navodjenje artiljerije pa izgleda da on unistava a ne artiljerija ! Uvek sam za Evropu ,ali Evropa je ovaj put pala na ispitu I pokazala da je pod Amerikom ! A price o izolaciju Rusije su isto pale u vodu,Turska se ne odrice radi tudjih interesa Rusije ko i mnogi drugi !

Odgovori
Vu

Stotinu trideset hiljada kvadratnih kilometara – to je povrsina Ukrajine pod kontrolom Rusije ukljucujuci DNR LNR i Krim.. 22% celokupne teritorije Ukrajine pre pocetka sukoba 2014te godine ..

Odgovori
Fe

Problem je u tome što neće da ostane samo na tih 22%, propaganda i politička podrška Zapada sprečava Ukrajince da shvate u koliko su opasnoj situaciji i da pokušaju da pregovorima i geopolitičkim ustupcima spasu ono što mogu. Da izgube ruske teritorije koje je u Ukrajinu uneo Lenjin ne mogu – nisu njihove, da oh osvoje, neće moći, a da se ostane bez države, to sigurno, ne zato što će Rusi da je osvoje nego što će preostati ruševine kojima vladaju razne privatne vojske i formacije “za održavanje reda” – a tad ode sve postignuto u zadnjih 100-200 godina.

RF izgleda namerava da im u dužem ratu relativno niskog intenziteta slomi svaku volju da kasnije pokušavaju neke akcije kao one fprotiv Donbasa. Imaju Rusi iskustva sa Moldavijom – ratovalo se više meseci, dok se u Moldaviji nije ukapiralo da nacionalisti neće moći nikako da povrate Pridnjestrovlje, ali da zato sam opstanak Moldavije može da bude ugrožen, pa je sva euforija i volja za ratovanjem splasnula. Kad smi kod Moldavije, pogledati na kartu – vidi se da je odsečena od mora uprkos geografskoj logici, tako se htelo iz “viših razloga”, dakle, ne vidim zašto bi i Ukrajini bila ostavljena Odesa.

Pe

@Vuk Svakako je to dosta manji deo teritorije Ukrajine nego sto je bilo u februaru 2022, i Pogledajte koliko se smanjila teritorija koju Rusi kontrolisu u procentima od 24.02.2022.
A Ukrajina tek pocinjea da dobija savremeno naoruzanje, dok u Rusiji tek pocinju da deluju najteze sankcije.

Sh

Da, s tim da sada postoji jedna mala razlika: te, 2014. godine, Ukrajinci nisu ispalili ni metak. A sada se bore.

Ha

Na osnovu sukoba u Ukrajini koji bi zaključak bio za nas. Da li bi bilo bitno da razvijamo neku MALE letelicu kao što je neka naša privatna firma ctt predložila NT-155? Ako im se može verovati dali su neke impresivne karakteristike.

Odgovori
Fe

Obavezno nam trebaju dronovi u velikom broju, ne samo nabeđeni TB2, nego i nešto ozbiljno, opremljeno elektronikom za ometanje radara i sposobno da lansira antiradarske rakete, i da otkriva i uništava sisteme PVO. Dok se sa njima ne obračunaš, ne može da se ratuje kako Bog zapoveda.

I MALE i HALE, u velikom broju, i kvadrikopteri, i masa jeftinih vođenih raketa. Naravno, i rojevi dronova, kao i izviđački dronovi za nalaženje meta za roj.

Sh

Sama letelica nije problem. Problem su sistem upravljanja i integracija senzora i naoružanja.

Fe

M777 kao savremeni kargo-kult: wunderwaffe haubica M777, koja treba da preokrene tok rata u Ukrajini, je tamo prispela bez digitalnog sistema za kontrolu vatre, tako da od precizne paljbe na daljinama od 40km nema ništa. Izgleda da su Amerikanci rešili da im ti sistemi trebaju, ili se sumnja da će biti prodani/zarobljeni ili na drugi način predani drugoj strani. ABC News lamentira o tome unajveće, a i rezultati ukrajinske strane su krajnje ohrabrujući. Da je samo slom na Zmijskom ostrvu i predaja Mariupolja bilo bi i podnošljivo, samo se dešava da je u senci velikih najava ukrajinskih protivofanziva promaklo popuštanje ukrajinske odbrane na više mesta na granici Luganska i Donjecka i potpuno opkoljavanje nekoliko manjih grupa Ukrajinaca, i blokada sa tri strane Severodonjecka i Lisičanska.

Takođe, pošto je neslavna predaja “nesalomvog” Azova izazvala opštu demoralizaciju u Ukrajini i mnogima otvorila oči u pogledu situacije, Zelenski je bio prinuđen da prizna velike gubitke ukrajinske avijacije – izjavio je da su mnogi piloti izginuli uzalud pokušavajući da doture municiju i potrepštine u Azovstalj.

https://abcnews.go.com/Politics/us-supplied-howitzers-ukraine-lack-accuracy-aiding-computers/story?id=84840798

Odgovori
om

Bitka za Kijev odigrala se prije same bitke, jer je desant propao, a glavnina konvoja ostala predugo zaglavljena i uništavana od ukrajinskih diverzanata. Ovi što su pak došli prvi nisu napravili ništa osim razaranja i zvjerstava na prilazima gradu.
Rusi totalno nesposobni da desantiranjima i zračnom podrškom stvore uvjete za zauzimanje grada,već naprotiv na početku dožive fijasko.
Onda ko Osmanlije nadolaze i spremaju nekakav ogromni konvoj koji ostane zaglavljen u bespućima. Taj Kijev kojega zapravo po vama nisu niti željeli zauzeti apostrofira njihov poraz,sve ostalo preskupo je i tko zna kada će biti kraj.
Od rata bježi svaki normalan čovjek,ali Ukrajinci imaju veću ljudsku bazu i obavezu da brane zemlju i nije im problem stvoriti novih milijun vojnika i obučiti ih, jer to zapravo i rade. Nemaju oni manjak već pripremaju i izmjenjuju ljude. Dok Putler ne smije objaviti opću mobilizaciju jer baš i ne bi išlo i sve je to ionako neuki i nezainteresirani vojnički materijal.

Odgovori
Fe

@ omniameamecumporto

Kako to propada desant kad je aerodrom zauzet? Zelenski, i još mnogo bitnije, sam NATO su odlučili da se može i bez ukrajinskog članstva u organizaciji, posle toga je Rusija digla ruke od Kijeva – desant je bio namenjen nekom drugom, bitno manjem, a to su Baltičke Države – posle desanta na Gostomelj više nije bilo nikakvih pretnji Kakinjingradskoj oblasti, ni blokadom a kamo li zaposedanjem.

Zaboravljaju mnogi da je rat mnogo širi nego samo bojno polje. To što CRO mediji ne dozvoljavaju da se u Htvatskoj sazna u kako je teškoj i sve goroj situaciji Ukrajina ne znači da Rusi ne pobeđuju i to nadmoćno. Pa ko još hapsi svoje opozicionare u nameri da ih razmeni za zarobljene vojnike?

Fe

Kako je strašno kad se srlja – Ukrajinci oko Harkova upali pod strašne udare ruske avijacije i artiljerije, trpe gubitke, a pošto Kijev vodi PR kampanju za vreme rata, onih par brigada pod udarcima kojim preti i opkoljavanje su prepuštene same sebi – vesti ih ne pominju, samo se pošalju novi mobilisani, pa se tera dalje.

Istok Donbasa i granicu DNR sa LNR i da ne pominjem, jedina briga je usporavanje Rusa, opkoljavanja celih jedinica i masovna ukrajinskih vojnika pogibija nikog u Kijevu ne zanimaju.

Odgovori
ma

U ukrajini zivi vise miliona rusa. Eto odakle ce dolaziti novi vojnici na strani Rusije. Od Popasne ka severu se zatvara obruc oko Lisicanska i Severnodonjecka. U narednih par nedelja bice game over za Ukrajinu. Inace TB2 nema sta da trazi protiv dobre PVO kao sto je ruska, sto se jasno videlo tokom ovog rata. Winter is coming btw 🙂

Odgovori
om

Puno je ovdje rusofila koji sanjaju i vjeruju u nekakvu veliku rusku dobit u ovom ratu.
Po meni ništa od toga jer Rusija se izblamirala na svim poljima .
Ako pogledamo u vojničkom smislu ne treba elaborirati ništa, za mene je Rusija puno, puno vojnički slabija nego što sam mislio. Jedna korumpirana država koju je osiromašila i opljačkala oligarhija na čelu sa Vladimirovičem, a cijenu je platila vojska koja je totalno devastirana u kadrovskom i tehnološkom smislu, količine koje su razvijali samo su paradnog karaktera u nedostatnim količinama kako bi se narodu zamazale oči , a rivalima natjerivao strah u kosti od neke snažne armije, održavanje čista nula, logistika negativa, kadrovi klimavci i politički poslušnici, ne treba dalje…blam.
Rusi sada drže manje teritorija nego što je to bilo na početku medicinskog zahvata to jest specijalne operacije.
Ekonomski jesu naštetili svima pa i Europi puno. Ali EU je druga svjetska ekonomija koja sada ubrzano traži alternativne izvore i daleko se je došlo sa vodikom, predvode sve svjetske naučne aktivnosti oko toga. U Kini se ponovo javlja Li Keqijang drugi čovjek Kine koji je već imao uspješnih poteza protiv Xia ,jer Kina ima problem sa nezaposlenošću i smanjenim tempom rasta koji neće biti prema predviđanjima. Dakle Kinezi ne mogu sebi dozvoliti da zbog Rusije ekonomski zarate sa zapadom koji je potrošač preko 70 % njihovih roba, naime Kinezi se groze pomisli da im zapad nametne sankcije ali sama stagnacija na zapadu ionako najviše Škodi Kini jer oni ne mogu podnijeti veliki pad bez turbulencija u političkom i ekonomskom smislu. Zato Li Keqijang vrši pritisak da Kina stane uz zapad i pritisne Rusiju sankcijama koja sa Kinom ima zanemarivu trgovinu naspram onih koji Rusiju sankcioniraju.
Druga stvar je da iz Rusije masovno bježi pamet, inženjeri, developeri, programeri, intelektualci, menadžment i to pretežno oni mlađi perspektivniji
i Rusija ostaje bez kadra koji može povući zemlju. Ove priče o taktici jednog bolesnog starca pokazati će se lažima jer Putler ne može niti smije podići mobilizaciju vojske ,jer nije u pitanju obrana zemlje već rat u tuđoj zemlji a Rusi nisu ludi da ratuju i umiru tamo negdje daleko u stranoj zemlji. Žrtve su velike i Putin će morati objasniti majkama gdje su im sinovi. Inače poznato je da je regrutirao sirotinju i dobrovoljce sa dalekog istoka čiju smrt može najlakše opravdati, zatim napačen domicilni narod iz Donbasa i plaćenike raznorazne i glavosjeće i to je to, u velike gradove ne smije jer bi mu to bilo posljednje. Sa savjetnicima se sve manje savjetuje,poslušnici su sve manje poslušni i ne vjeruje im puno zato se čak i sam igra generalisimusa. Ukrajina pak regrutira i uvježbava stotine tisuća ljudi koji će doći odmorni na ratište jer im dolazi nova tehnika koju moraju usvojiti. Ukrajinci planiraju milijun ljudi obučiti i staviti na ratište a o toj brojci Rusi mogu samo sanjati. Dakle dolazi vrijeme kada će nastati bježanija iz Ukrajine i pad maloga ratobornog patuljka jer nema on tih ljudi koji bi za njega pokrenuli nuklearni rat , ako se maljčiku više ne živi ne mora ali svijet nije još na kraju zato što je Putler upao u probleme.
A vi samo veličajte tiranina, veličajte ga dugo da vas bolje zapamte. Orban i Vučić sami igraju svoju igru kao da se njima ne može ništa dogoditi ako naiđu prave sankcije zatvaranje energetske magistrale ili pak rat.
Orban je na izlaznim vratima a Vučić se njega uhvatio kako bi uhvatio korak da Europom, čudno, ali vrijeme će pokazati ima li smisla podržavati čovjeka kojemu su dani odbrojani.

Odgovori
Ma

@omniameamecumporto
Biće da ovde ima, ako ćemo objektivno i realno, mnogo više rusofoba, a rusofobija nije ni najmanje zdrava. Ako pričamo o korupciji i životnom standardu, Ukrajina je pored Moldavije najsiromašnija i najkorumpiranija zemlja Evrope! RF sa svim svojim manama i prednostima svojim žiteljima obezbeđuje 3-4 puta veći standard nego što Ukrajina obezbeđuje svojim stanovnicima, dok je Belorusija na prvom mestu po standardu od zemalja bivšeg Sovjetskog bloka. Belorusija je dakle Slovenija SSSR-a, imaju standard dobrih 5,5 puta veći nego jadni Ukrajinci što imaju; prosečna plata u Belorusiji je 760 USD, dok su plate u određenim sektorima mere u hiljadama USD. Čisto za Vaša informaciju. Tako da kad iznesete neku tvrdnju potrudite se da prikupite što više nezavisnih informacija. O životu u Minsku možemo da pričamo dosta.

om

Komentar vam je promašen niti jedna fobija nije zdrava. Ja ovdje govorim o agresiji koji mnogi ovdje nazivaju nekakvom operacijom.
Iza svega skriva se nešto vrlo veliko i opako.
Nije nam bilo dostatno što smo svijet ustrojili kao otvoreni i naravno kao takav imao je puno mana i ratova koji su ga obilježavali.
Ali ovo što nam se sada sprema veoma je opasno. Podigli su glave nekakvi zatvoreni sistemi pod vodstvom Kine i Rusije i ruše civilizacijski okvir koji je stvoren. Nemojmo se zamajavati da ovi nude nešto dobro i pozitivno, naprotiv. Ovo što smo imali sumnjam da će se ikada više vratiti. Ali neka vama Rusije i Kine moj mentalni sklop ne podržava njihov način razmišljanja no siguran sam da niti njihovim narodima nije dobro i da svijetu ne mogu ništa bolje pružiti. Ako je vaš svijet Putin ,Xi, Orban ,onda hvala, jer ja ne mogu zamisliti da se moram u najmanju ruku ispričavati ako moje dijete kaže ružnu riječ o predsjedniku, javno ,kao oprostite nismo ga dobro odgojili. Nema to veze sa odgojem jer svoje mišljenje ako ne vrijeđa može izraziti svatko,ali ima veze sa strahom, a to ovi zatvoreni sistemi nude.

Br

Ne bi bilo lose tim novim pilotima donirati Orla i Galeba.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Blejky na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Sine moj pilot Miga -29 samo u snovima može sanjati da će ikada doći u situaciju za blisku zračnu borbu sa Rafalom. Rafal ima mogučnosti da pronađe i indetificira i gađa drugi zrakoplov bez da koristi radar i to ako se nevaram na udaljenostima do čak 100km. Pilot Miga neće biti svjestan da je otkriven…

26. Apr 2024.Pogledaj

Živojin Banković na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Djuka Како мислите да ХРЗ са 12 авиона учествује у Baltic Air Policing? Два авиона увек у дежурној пари, један као могућа резерва за дежурну пару, два увек на неким прегледима, два двоседа за обуку. Остаје око 5 авиона, а не заборавите да је оперативност Рафала у француској војсци око 50-55 посто. Нису се џабе…

26. Apr 2024.Pogledaj

JF-17 na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Koja bliska borba u 21. vijeku, zemljače? Situacija je takva da dva hrvatska Rafala bez da ulaze u vazdusni prostor Srbije, negdje iz istočne Slavonije, obore cijelu eskadrilu migova 29 čim polete sa Batajnice. Kakva crna bliska borba pa to je kao pojava nestalo prije skoro 40 godina. Mislim da je zadnja bliska borba bila…

26. Apr 2024.Pogledaj

Nenad (Sr) na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Srbija ima malo zaokruzeniji sistem RV i PVO, to je prednost. Tu su i neke novije ruske rakete koje su u ravni sa francuskim. Inace je Rafal, kao sam avion, ipak bolji od Mig-29. Ne racuna se samo avion, vec ceo sistem PVO.

26. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

@Milki Vučić je Bosanac, Toma je Srbijanac, a radari zaista nisu bitni.

26. Apr 2024.Pogledaj