Književnost

Izdavačka djelatnost UK RS: "Radimo skromno u želji da budemo prepoznatljivi"

Izdavačka djelatnost UK RS: "Radimo skromno u želji da budemo prepoznatljivi"
Foto: Velibor Tripić | Izdavačka djelatnost UK RS: "Radimo skromno u želji da budemo prepoznatljivi"

BANJALUKA - Druga Književna tribina Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS) održana je u srijedu uveče u Muzičkom paviljonu "Staklenac" u parku "Petar Kočić" u okviru koje je predstavljena izdavačka djelatnost ovog udruženja.

Svoja djela predstavili su književnici Miladin Berić, Predrag Bjelošević, Živko Vujić, Danijel Gatarić, Sava Guslov Marčeta, Slobodan Lepir, Senahid Nezirović, Irena Stanković, Jovo Čulić i Goran Šaula, a voditelj tribine bio je Milan Rakulj.

Rakulj je podsjetio da je prva Književna tribina održana početkom ovog mjeseca, kada je razgovarano o knjizi "Strašni sud" Ranka Pavlovića i kada je ovom književniku uručena Godišnja nagrada UK RS, te da je tribina osnovana sa dva cilja.

Prvi cilj, kako je rekao, jeste da predstavi rad UK RS, a drugi da se u okviru tribine otvoreno govori o književnosti i književnim prilikama u Republici Srpskoj.

Upravo kroz otvoren razgovor književnici su skrenuli pažnju kako na svoja djela, tako i na pitanja savremene književnosti, dječje književnosti, prevodilaštva itd.

Više o samoj izdavačkoj djelatnosti UK RS, koja je pokrenuta 2018. godine i iza koje stoje 22 naslova, govorio je Predrag Bjelošević, predsjednik UK RS i glavni i odgovorni urednik izdavačke djelatnosti udruženja kojim predsjedava.

"Imali smo dvije godine pandemije i ponovo smo ušli u godinu ekonomske krize. Ovoj našoj izdavačkoj djelatnosti je četiri godine, u petu smo ušli. Radimo skromno u želji da budemo prepoznatljivi i da ta edicija izdavačke djelatnosti kada se nađe bilo gdje, na bilo kojem sajmu knjiga, naprosto bude uočljiva, da se ne izgubimo u šumi raznih vizuelnih rješenja. Ja sam veoma zadovoljan, što ne znači da su i drugi. Naslušao sam se raznih komentara da su nam korice poput pidžame, robijaškog odijela itd. Nije me uopšte to dotaklo, jer ove naše knjige svode izgled na ono što je riječ, na suštinu", istakao je Predrag Bjelošević.

Bjelošević je dodao da se knjige danas često svode na vizuelni izgled.

"Vi kada odete na neki sajam knjige, naprosto budete izgubljeni u šumi slika često ukradenih iz antičkih vremena. Ne vidi se tu ni autor, ne vidi se ni naslov, ne vidi se ništa. Suština je da se vidi autor, da se vidi naslov i, naravno, suština je da mi napišemo dobre knjige, a onda će se one vidjeti svakako. U takvim željama radili smo skromno ovu izdavačku djelatnost", rekao je Bjelošević.

On je podsjetio da je UK RS, pored 22 objavljena naslova, objavilo i četiri zbornika učesnika Međunarodnih književnih susreta iz Banjaluke, te skrenuo pažnju da je među objavljenim knjigama nekoliko njih osvojilo značajne književne nagrade.

"U ovoj našoj skromnoj ediciji imamo nekoliko knjiga koje su dobile značajne nagrade. Ne možemo sada, kada promovišemo knjige, da ne pomenemo knjigu 'Legenda o v(j)etrom vijanima' Anđelka Anušića, koja je dobila Andrićevu nagradu od strane Zadužbine Ivo Andrić iz Beograda. Ovu nagradu u Republiku Srpsku nije donio nijedan izdavač osim Udruženja književnika Republike Srpske", naveo je Bjelošević dodajući da je Slobodan Jović dobio nagradu "Branko Ćopić" i "Slovo Podgrmeča", da je Godišnju nagradu UK RS dobio Ranko Pavlović, da je nagradu "Dositejevo pero" dobio Jovo Čulić te da je njegova knjiga "Zajedno sa zidovima" ovjenčana nagradom "Đuro Damjanović".

Na sljedećoj Književnoj tribini UK RS, koja će biti održana u junu ili početkom jula, kako je rečeno na kraju, biće predstavljena "Nova stvarnost", časopis za književnost, umjetnost i kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije