Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Šta znači kada je turistička agencija subagent?

Kao i u svakom poslu, tako isto i u turizmu ima različitih načina poslovanja pravnih lica. Primera radi, ako se uzme bilo koja turistička agencija Beograd, treba znati da ona može biti organizovana na dva načina.

Jedna je opcija da je u pitanju organizator putovanja, što znači da je ta turistička agencija zadovoljila sve zakonom propisana norme i dobila potrebne licence da može samostalno da organizuje putovanja na različite destinacije. Druga opcija jeste da je određena turistička agencija Beograd subagent, što u stvari znači da to pravno lice ima pravo da prodaje već pripremljene aranžmane od strane pomenutih agencija, koje se karakterišu kao organizatori putovanja.

Ima onih turista, koji jednostavno ne žele da putuju na bilo koju destinaciju preko neke agencije, koja je subagent, mada zaista ne postoji neki opravdani razlog za takvu odluku. Jednostavno, agencija koja je organizator putovanja obavezuje subagente da se maksimalno pridržavaju svega onoga što je navedeno u programu putovanja, odnosno što je regulisano njihovim međusobnim poslovnim ugovorom.

Turistička agencija kao organizator putovanja

Zakonom je propisano koje sve uslove treba da zadovolji određena turistička agencija Beograd da bi mogla da stekne licencu za organizatora putovanja. Tek nakon što sve te zahteve bude ispunila, konkretna turistička agencija će postati i vlasnik licence za organizatora putovanja.

Turistička agencija koja je organizator putovanja samim tim snosi odgovornost ne samo za realizaciju svega onoga što je navedeno u ugovoru o putovanju, nego i za eventualne propuste do kojih tom prilikom dođe.

Turistička agencija Beograd kao subagent

S obzirom na to da u Beogradu zaista postoje brojne turističke agencije, ali i u mnogim drugim delovima naše zemlje, to se svakako ne može očekivati da sve one mogu biti organizatori putovanja. U tom smislu se javljaju posrednici u prodaji turističkih aranžmana. Ako je neka turistička agencija Beograd odlučila da na taj način posluje, onda govorimo o subagentima.

Ukratko, u pitanju su agencije koje će sklopiti ugovore o saradnji sa agencijama, koje su organizatori putovanja i zatim će svojim klijentima nuditi turističke aranžmane, koje konkretna agencija ima u ponudi.

Da ne bude zabune, turistička agencija Beograd koja je subagent ima pravo da nudi turističke aranžmane različitih agencija, koje su organizatori putovanja, to jest svih onih sa kojima je pre toga sklopila propisani ugovor.

Dakle, u principu je potpuno svejedno u kojoj od agencija će klijent da uplati aranžman, prosto zato što cena ne bi trebalo da se razlikuje. Naravno da se može desiti da postoji razlika u ceni, ali ako to neki turista primeti, onda bi definitivno trebalo da kontaktira agenciju, koja je organizator putovanja, te da se o detaljima raspita.

Ipak, ono što je mnogo značajnija u tom slučaju jeste da će turistička agencija, koja je organizator putovanja biti odgovorna ne samo za celokupno putovanje i njegov kvalitet, nego i za sve eventualne propuste koji se tom prilikom budu dogodili. Podrazumeva se da će svaki klijent da bude o tome obavešten, bez obzira da li će on putovanje uplatiti preko agencije koja je organizator putovanja ili one koja je subagent.

Kakvog sve ovo uticaja ima na turiste ?

Apsolutno nikakvog, s obzirom na to da turistička agencija Beograd koja je subagent praktično samo prodaje određeni aranžman, a svu odgovornost ima turistička agencija koja je okarakterisana kao organizator putovanja.

Ukoliko turista baš želi da sazna da li je konkretna turistička agencija organizator putovanja ili subagent, onda je sasvim dovoljno da pročita ugovor o putovanju, odnosno da proveri da li konkretna turistička agencija Beograd ima odgovarajuću licencu ili ne. Agencije koje su organizatori putovanja imaju obavezu da uvek uz naziv navode i broj licence, dok agencije koje su okarakterisane kao subagenti tu licencu nemaju.

Оставите одговор