Tekst objavljen: 19.05.2022 15:40        


Šta sve treba da odlučite pre nego što uzmete zajam od banke za kupovinu stana? Danas donosimo odgovore na ključna pitanja

Četiri najčešće dileme koje se javljaju pri uzimanju stambenog kredita


Stambeni kredit je jedna od najbitnijih odluka u životu. Za mnoge je to događaj koji se dešava samo jednom tokom života, pa je logično da se gotovi svi koji nađu u ovoj situaciji pitaju mnogo toga i imaju veliki broj dilema.

Prema istraživanju koje je sprovela Kamatica, četiri najčešće dileme koje se javljaju dok tragamo za stambenim kreditima su sledeće:


  • Kolika mora da mi bude plata da bih dobio kredit?

  • Da li sam kreditno sposoban?

  • Da li da prvo odaberem stan ili kredit?

  • Da li moram da prebacim platu u drugu banku?

Pa, da krenemo redom:

Kolika treba da bude plata?

Prvo i osnovno je da budete zaposleni za stalno, a onda na red dolazi i visina plate. U suštini, važno je da plata bude redovna, da ide preko računa, a što se tiče same visine, ona varira od banke do banke. Većina banaka neće želeti da daje kredit ukoliko je plata minimalna, a sve posle toga je stvar dogovora sa bankom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Da li sam kreditno sposoban? I šta je kreditna sposobnost?

Kreditna sposobnost je prva stvar koju će banka proveravati kod vas. To znači da će bankari gledati da li imate neki kredit koji trenutno otplaćujete, da li ste redovni platiša, da li imate dugovanje koje je zabeležno u Kreditnom birou, ali i to koliko mesečno zarađujete, pa se zbog toga ovo pitanje na neki način nadovezuje na prvo.

Kada sve ovo banka proveri, onda dobija sliku vaše kreditne sposobnosti i odlučuje da li imate uslove da aplicirate za kredit.

Da li se prvo bira stan ili najpovoljniji kredit?

Odmah da kažemo – na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora. Da li prvo da potražite stan koji želite, ili da prvo dobijete ponudu od banke za kredit, da znate sa koliko novca raspolažete? Odgovor je u vama. Ukoliko ste neko od odgovara fotorobotu idealnog bankarskog klijenta – onda možete prvo tražiti stan. Ukoliko mislite da to niste – onda je možda bolje da prvo potražite kredit.

Da li moram da prebacim platu u banku kod koje podižem stambeni kredit?

Zavisi od banke. Neke ovo traže kao obavezu, neke ne. Međutim, svaka banka će vam sa prebacivanjem plate dati povoljnije uslove kredita, a ako to ne učinite, pojedine banke će vam ponuditi stambeni kredit koji vam se uopšte ne isplati da kupujete. U tom smislu, odgovor se sam nameće.


Bilo da tražite stambeni kredit, ili vam je pre možda potreban novi keš ili refinansiranje, Kamatica savetnik je tu da vam pronađe najpovoljniji kredit koji vi lično možete da dobijete.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pitanja i odgovori kupovina stana nekretnine uzimanje stambenog kredita stambeni kredit dileme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana