Biznis Tehnologija
IZVOZ IT SEKTORA U PRVA TRI MESECA 600 MILIONA EVRA Predsednik Vučić sa Šarl Mišelom na potpisivanju sporazuma o zajedničkom finansiranju istraživačke i startap zajednice

IZVOZ IT SEKTORA U PRVA TRI MESECA 600 MILIONA EVRA Predsednik Vučić sa Šarl Mišelom na potpisivanju sporazuma o zajedničkom finansiranju istraživačke i startap zajednice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posetili su danas Naučno-tehnološki park Beograd, gde će prisustvovati potpisivanju sporazuma o zajedničkom projektu odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Aleksandar Vučić i Šarl Mišel tokom potpisivanja sporazuma Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug
Aleksandar Vučić i Šarl Mišel tokom potpisivanja sporazuma

Vučić je dočekao Mišela u NTP Beograd, a sporazum će potpisati šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević.

Prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, ministri Jadranka Joksimović, Branko Ružić, zamednik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i drugi.

Aleksandar Vučić i Šarl Mišel
Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug
Aleksandar Vučić i Šarl Mišel

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska, da je naša zemlja u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od skoro 600 miliona evra.

Vučić je rekao da je Srbija, na početku procesa digitalizacije, pre tri, četiri godine, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, dok je taj izvoz sada prevaziđen već u prvom kvartalu.

"To je ogromna i fantastična promena u odnosu na prethodnih tri ili četiri godine", rekao je Vučić.

Naglasio je da je ponosan na te mlade ljude koji razvijaju IT sektor u našoj zemlji i istakao da imamo puno pametnih mladih ljudi.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

Takođe, rekao je da za NTP Beograd treba da se gradi još jedna zgrada i da je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima oko 120.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Repulike Srbije i Ministarsrstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Pročitajte još

Razgovarao je sa vlasnikom "Charge&Go" Milošem Kostićem koji mu je predstavio inovativnu platformu koja umrežava vozace električnih automobila i vlasnike punjača.

Pomoću platforme se može upravljati energijom i potrošnjom na samim sistemima stanica, kao i obaviti daljinska povera svakog punjača.

"Prazna vam je baterija i pitate se gde da pronađte punjač, kako to da obavite i koliko to košta", rekao je Kostić i istakao da preko vozači mogu putem jednog klika na mobilnom telefonu da pronađu punjač, obave usluge i završe put.

Kaže da su animirali različite kompanije, na primer Puteve Srbije i benzinske stanice i da sada imaju u svojoj mreži 44 javna punjača dostupna za vlasnike električnih automobila.

Vučić ga je pitao koliko košta punjenje,a Kostić mu je rekao:

"To se trenutno meri po minutu, najači i najbrži su na autoputevima, na pređenih 100 km ako noću pune kod kuće to iznosi 1,5 evra, a na autoputu između četiri i pet evra, što je skoro nego duplo niža cena od dizela", naveo je on.

Foto: Tanjug

Vučić je razgovarao i sa predstavnicima Anoris tehnology, koji su objasnili da su napravili prvu u svetu pametnu rukavicu za slepe osobe.

Žahvaljujući pametnoj rukavici Anora koju je razvio mladi tim kompanije Anoris Tećnology, slepe i slabovide osobe mogu lakše da se orijentišu u prostoru, da prepoznaju boje, novčanice i objekte, a staratelji ili prijatelji da prate njihovo kretanje.

Vođa tima je rekao da takva rukavica košta svega 380 evra u Srbiji i da je to kod nas prva moderna tehnologija za tu namenu

Pametna rukavica može da se koristi preko mobilnog telefona, ali i bez njega.