Od ponedeljka 16. maja do danas 25.000 mladih se prijavilo za pomoć države od 100 evra 1Banknota od 20 evra Foto: Shutterstock

Za novčanu pomoć od 100 evra do danas se prijavilo još 25.000 mladih, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i poručio da su javne finansije u stabilne i pod potpunom kontrolom.

„Naše javne finansije su stabilne i u potpunosti pod kontrolom. Tako je sada udeo javnog duga u brutonacionalnom dohotku (BDP) 52,1 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata,uprkos ogromnoj pomoći koju smo dali“, rekao je Mali za TV Hepi.

On je, kako u saopštenju navodi Ministartvo, rekao da će država u prva tri dana juna ponovo isplatiti po 100 evra mladima od 16 do 29 godina.

„Ukupno se prijavilo oko 25.000 mladih u okviru novog ciklusa“, rekao je Mali i podseti da je u prvom krugu novac uplaćen na 1.059.425 računa.

„Oni koji su se prijavili, ne moraju to ponovo da čine, novac će im biti uplaćen automatski“, rekao je Mali.

On je najavio i da će na sednici Vlade Srbije biti usvojena oduka da preduzeća koja su pod uticajem sukoba u Ukrajini mogu da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve garantne šeme.

Ta mera će se, kako je objasnio, odnositi na preduzeća koja imaju izvoz ili uvoz iz Ukrajine, Belorusije i Ruske Federacije, a reč je „o veoma povoljnim kreditima“, koji su jeftini, a daju se na na pet godina sa dve godine garancije i grejs periodom.

„To je pokušaj da im se pomogne i olakša veoma teška situacija“, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari