19. maj  2022. 14.41  →  19.50 | Izvor: RTV (Milijana Kočić)

Novi Sad primer dobre prakse borbe protiv trgovine ljudima

NOVI SAD -

U Skupštini grada Novog Sada održan je sastanak stručnjaka Saveta Evrope i tima Grada za borbu protiv trgovine ljudima, čiji je rad primer dobre prakse lokalne samouprave i na nacionalnom nivou. Evropskoj delegaciji predstavljeni su koraci koje je Grad preduzeo u borbi protiv trgovine ljudima.

video icon audio icon

Žrtve trgovine ljudima štiti član 26 Ustava Srbije, zakonom utvrđena Konvencija Saveta Evrope, Deklaracija o zaštiti žrtava, kao i Krivični zakonik.

fotka, trgovina, ljudima

Pre četiri godine Grad je počeo sistemski i sveobuhvatno da rešava taj problem, objasnio je pomoćnik gradonačelnika Stanko Ljubičić delegaciji Saveta Evrope.

Prošle godine u gradu je identifikovano i zbrinuto 14 žrtava trgovine ljudima, zahvaljujući zajedničkom radu svih institucija i organizacija koje čine novosadski tim, objašnjava direktor Centra za socijalni rad Nenad Drašković.

Najčešće je zastupljena seksualna, a potom i radna eksploatacija žrtava trgovine ljudima, a one su najčešće vrbovane pozivima putem oglasa i društvenih mreža, napominje Drašković.

Samo ove godine identifikovane su četiri žrtve, a pošto je uglavnom reč o ženama, većina boravi u Sigurnoj ženskoj kući, kaže rukovoditeljka Nada Padejski Šekerović.

Naša sagovornica navodi i da, prema podacima Centra za zaštitu žrtava, koji od 2012. identifikuje i daje status žrtvama trgovine ljudima, godišnje bude zbrinuto četrdesetak, uglavnom ženskih osoba.

 

 

Tagovi
Srodne vesti