Na Kosovu u petak generalni štrajk zaposlenih u obrazovanju 1Foto: Petar Paunović

Sve obrazovne institucije na Kosovu, sem vrtića, sutra stupaju u jednodnevni štrajk zbog nereagovanja Vlade na njihove zahteve.

I Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i tehnologije (USONT) je saopšteno da će nastavnici iz cele zemlje krenuti u Prištinu kako bi bili deo protesta.

„Posle konstruktivne debate, ponovo je potvrđeno da će protestu 20. maja masovno prisustvovati zaposleni u sektoru obrazovanja. Na osnovu ovoga, učesnici vanrednog sastanka USONT doneli su odluku da u petak škole neće raditi jer će prosvetni radnici na vreme napustiti svoja naselja da postanu deo protesta“, navedeno je u saopštenju ovog sindikata.

Istakli su kako žale zbog ove situacije, ali da je to posledica nespremnosti Vlade za dijalog i posvećenost u rešavanju zahteva, koje nazivaju legitimnim, a odnose se na radnike u prosveti, od vrtića do univerziteta, kulture, ali i u drugim sektorima.

Pozvali su roditelje da ne šalju decu u školu radi bezbednosti, jer su škole bez prosvetnog osoblja.

Zatražili su da zaposleni u vrtićima ne budu deo štrajka.

Ponovo su pozvali Vladu Kosova da razmotri njihove zahteve kako ne bi bilo razloga da se ide ka još radikalnijim akcijama.

Sindikat obrazovanja je 12. maja organizovao jednočasovni štrajk upozorenja na svim nivoima obrazovanja na nivou Kosova, kojem se odazvao najveći broj zaposlenih u obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari