Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan: Vučićev "brat" na čelu UAE 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan novi je predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), naftom bogate zemlje na Arabljanskom poluostrvu, formirane početkom sedamdesetih godina 20. veka ujedinjenjem sedam emirata.

Iako je u svetu najpoznatiji Dubai, Abu Dabi je najbogatiji emirat, a šeik Muhamed je njegov vladar. Treći je po redu predsednik UAE, koga bira Savezni vrhovni savet, čiji su članovi vladari svih sedam emirata.

Kada je 2004. godine umro prvi predsednik UAE šeik Zajed bin Sultan al Nahjan, nasledio ga je njegov najstariji sin Kalifa bin Zajed al Nahjan, a Zajedov treći sin Muhamed, postao je princ prestolonaslednik.

Šeik Kalifa preminuo je 13. maja, a očekivano nasledio ga je polubrat i prestolonaslednik Muhamed.

Rođen je 1961. godine, kao sin treće Zajedove supruge. Završio je vojnu akademiju u Sandherstu, u Velikoj Britaniji, a po smrti svog oca dobio je čin generala i imenovan je za zamenika vrhovnog komandanta vojnih snaga UAE.

Pošto je njegov polubrat, bivši vladar UAE imao zdravstvene probleme godinama, prestolonaslednik je faktički vladao zemljom, koja je postala važan politički faktor na uvek uzavrelom Bliskom istoku.

Britanska agencija Rojters ističe da je Muhamed stvorio novu bliskoistočnu, antiiransku osovinu sa Izraelom i borio se protiv porasta političkog islama, posebno „Muslimanskog bratstva“ u regionu.

„Radeći iz drugog plana godinama kao de fakto lider, šeik Muhamed je transformisao vojsku Emirata u visokotehnološku silu što je sa naftnim bogatstvom i statusom poslovnog čvorišta UAE, proširilo uticaj te zemlje na međunarodnom nivou“, ističe britanska agencija, a kada je Bliski istok u pitanju, Britancima sigurno treba verovati.

Šeik Muhamed je blizak saveznik Saudijske Arabije, a, sem sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ima izuzetno dobre veze i sa SAD i Rusijom.

Smatra se da je posredovao sastanku bivšeg američkog predsednika Trampa i ruskog Putina.

Bivši američki predsednik Tramp mnogo mu je bliži od aktuelnog Bajdena.

Zapadni mediji su javili da je odbio Bajdenov telefonski poziv nakon početka ruskog napada na Ukrajinu. Putin šeika Muhameda zove „starim prijateljem“ i „velikim prijateljem Rusije“.

Našoj javnosti je šeik Muhamed bin Zajed blizak pre svega zbog prijateljstva sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Obojica potenciraju lično bliske odnose, prijateljstvo, poštovanje. Međusobno se oslovljavaju sa „moj prijatelj“ ili „moj brat“.

Nekoliko puta je posetio Beograd i govorio da se u Srbiji oseća kao u svojoj drugoj otadžbini.

Lično prijateljstvo praćeno je i poslovnim investicijama UAE, među kojima su najpoznatiji „Beograd na vodi“, kupovina PKB i poljoprivrednog zemljišta po Vojvodini.

O bogatstvu vladara UAE ne vredi govoriti, ali zanimljivo da je tokom šetnje Beogradom bio prilično neupadljiv, opušten i skroman. Takoreći, običan čovek.

Zanimljivo je i što ima samo jednu suprugu Salama bin Hamdan Al Nahjan sa kojom je u braku od 1981. Imaju, mašala, devetoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari