Suđenje dvojici Rusa zbog kršenja zakona i običaja ratovanja 1Foto: snapshot

U toku je krivični postupak protiv Rusa Aleksandra Bobikina i Aleksandra Ivanova, koji su u Ukrajinu došli sa početka ruske invazije. Po dolasku su učestvovali u granatiraranju mirnog područja a kasnije su ih zarobile ukrajinske snage, prenosi zmist.pl.ua.

O tome se saznaje iz prenosa sednice Kotelevskog regionalnog suda.

Na sudu je prevodilac koji Rusima objašnjava optužbu. Rekli su da nisu bili prisiljeni i da je njihov položaj bio dobrovoljan.

Kako se ukazuje, 24. februara je iz BM-21 „Grad” u sastavu 200. odvojene motorizovane brigade izvršeno artiljerijsko gađanje Harkovske oblasti sa teritorije Belgorodske oblasti Rusije. Okružno tužilaštvo u Harkovu dostavilo je Okružnom sudu u Kotelevskom krivični postupak kojim se dvojica vojnika Oružanih snaga Ruske Federacije terete za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ruski vojnici su po nalogu uništili infrastrukturne objekte i kuće u Kozača Lopanu, okrug Harkov.

Uništili su granatama obrazovnu ustanovu Gradskog veća Dergačiva. Nakon toga, okupatori su prešli granicu Ukrajine i sa teritorije Rusije nastavili granatiranje Harkovske oblasti.

Nakon poraza ruskih snaga od Oružanih snaga Ukrajine u toj oblasti, dvojica ruskih vojnika su zarobljena u oblasti Harkov.

Po zakonu, za njihove radnje zaprećena je kazna zatvora od osam do dvanaest godina.

Okrivljenima je određen pritvor do 15. jula.

Podsetimo, juče je u Kijevu počelo suđenje ruskom vojniku, 21-godišnjem Vadimu Šišimarinu. Prema istražiteljima, on je pucao u civila dok je razgovarao telefonom. Šišimarin je juče priznao krivicu a za ovaj zločinm preti mu doživotna robija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari