U Nišu otvorena prva samostalna izložba slikara Tadije Janičića 1Foto: V. Torović

Prva samostalna izložba slika autora Tadije Janičića iz Novog Sada otvorena je u galerijskom prostoru u Oficirskom domu u Nišu.

Ljubitelji umetnosti mogu da pogledaju ovu izložbu pod naslovom „Vjetar periferije“, koja sadrži dvadesetak dela recentnih serija koje je umetnik uradio u svom stvaralačkom opusu.

„Naslov izložbe bi se lako mogao uzeti za podtekst i nešto šireg rada ovog umetnika. Zapravo kroz ovaj naslov nimalo nije teško posmatrati i dosadašnju umetnikovu produkciju Janičića, s tim što je sadašnji odgovor na provokaciju trenutka i prostora nešto manje eksplicitan…“, navodi Milan Ristić iz Galerije savremene likovne umetnosti, koja je organizator ove izložbe.

On dodaje da Janičićeva dela nastaju njegovim neposrednim reagovoanjem na povode vremena,

„O periodu pandemije će na veoma pronicljiv način svedočiti i slika Izolacija iz 2020. godine, koja pripada našoj Zbirci savremenog slikarstva. Umetnik ne štedi podsmehe za kontrolu nad građanima u okviru mera za suzbijanje epidemije koronavirusa, ali prostodušnom čoveku prilazi sa bezmalo jednako mnogo simpatija“, konstatuje Ristić.

Janičić je masterirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a svoja dela je izlagao, osim u Srbiji, u Švajcarskoj, Italiji, Japanu, Crnoj Gori, Bukureštu, Belgiji, Nemačkoj, Londonu, Sloveniji, Los Anđelosu, Švedskoj, Parizu, Rusiji…

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari