08:27

OD LAŽNIH DOJAVA O BOMBAMA KORIST IMA I OVA GRUPA Stručnjaci za bezbednost otkrili nove detalje NA OVO NIKO NIJE OBRATIO PAŽNJU

jezivo

OD LAŽNIH DOJAVA O BOMBAMA KORIST IMA I OVA GRUPA Stručnjaci za bezbednost otkrili nove detalje NA OVO NIKO NIJE OBRATIO PAŽNJU

Crna Hronika -

Stručnjaci za bezbednost ističu da ne treba upirati prstom ni na Istok, ni na Zapad kada su u pitanju lažne dojave, ali je dodao i da kriminalci i organizovane kriminalne grupe imaju koristi od lažnih dojava o bombama

Dojave o bombama stigle su i juče u tržne centre Rajićeva, BIG Rakovica, Banjica, Karaburma i Ada Mol, saznaje Tanjug. Kako mediji javljaju, zbog dojava o bombi evakuisani su i SC Olimp na Zvezdari i studentski dom "Mika Mitrović" na Voždovcu.

Da li je zastrašivanje ili pokušaj podizanja panike, reakcije su podeljene. Gosti jutranjeg programa "Redakcija" koji su govorili na ovu temu bili su Ilija Životić, stručnjak za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala iz Internacionalne policijske organizacije, Miloš Tišma, predsednik istraživačkog Centra za odbranu i bezbednost i putem video poziva u program se uključila i Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu.

bombe
foto: Kurir televizija

- Sa obzirom koliko ovo traje i obim ovih pretnji možemo slobodno reći i složiti se sa ministrom Vulinom da ovo nije akt nekog pojedinca, već da iza ovoga stoji neka organizacija. A ko stoji, to treba istraga da utvrdi. Ne treba upirati ni na istok, ni na zapad. Mi možemo da povećamo preventivu. Mi immao zakon o kritilnim infrastrukturama, a tu spada i vodovod, delovi EPS-a i tako dalje, i razne druge isntitucije koje su dužne da imaju razrađen bezbednosni plan - rekao je u juarnjem programu Ilija Životić, stručnjak za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala iz Internacionalne policijske organizacije.

bombe
foto: Kurir televizija

Miloš Tišma, predsednik istraživačkog Centra za odbranu i bezbednost, ističe da apsolutna bezbednost ne postoji, ali da Srbija ima odlične stručnjake.

- Svako od bezbednjaka će reći da apsolutna bezbednost ne postoji. Zbog svega ovoga, normalno je da su ljudi u strahu i panici. Jedan od ciljeva ovoga je da probudi sumnju naših građana u naše službe bezbednosti. Da lis mo bezbedni? U ovom trenutku mi smo donekle ranjivi, još nemamo toliko kapacitea da se suočimo sa ovime. Međutim, stvarno imamo stručnjake, koji se sad suočavaju sa jednom vrstom napada koji nije postojao u jugoistočnoj Evropi. Imate korišćenje alata i digitalne forenzike, koja treba da iskopa ko je to poslao. Potrebno je vreme - istakao je Tišma.

bombe
foto: Kurir televizija

Tišma ističe da i kriminalnim grupama cela situacija ide u korist.

- Ono na šta treba obratiti pažnju jeste to da čak kriminalne grupe imaju u interesu ovo, jer ako vi okupite stotine poliijskih ekipa koje su diverzantske i koje su raširene po gradu, vi imate neki prostor da policija ne može da ima monitoring na nekim drugim mestima - rekao je Miloš Tišma, predsednik istraživačkog Centra za odbranu i bezbednost.

bombe
foto: Kurir televizija

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu, ističe da je Internet kriminal drugi po obliku organizovani kriminal na svetu.

- S obzirom da je sve ovo stiglo preko mejla, ovo se vodi kao jedan od oblika Internet kriminala, koji nažalost jeste jedan od oblika Interenet kriminala i on je, čini i se, drugi po mestu organizovanih kriminalnih akcija na svetskom nivou - rekla je ya jutarnji program Kurir televizije Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu.

1 / 5 Foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:16

VESIĆ ZA KURIR TV EKSKLUZIVNO OTKRIO JOŠ JEDNU LAŽNU DOJAVU: Sinoć stigla jeziva vest! Nije reč o bombama, nego nešto mnogo gore

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track