Dveri Subotica: Veliki troškovi izrade atarskih puteva, moguća korupcija 1Foto: SSP Subotica (arhiva)

Predsednik Srpskog pokreta Dveri u Subotici, Radenko Martić, je povodom dodele sredstava od strane Pokrajinske vlade za uređenje atarskih puteva na teritoriji grada Subotice, izjavio da je besmislena izrada atarskih puteva metodom cementne stabilizcije zbog velikih troškova, kao i da “sve upućuje na to da se iza samog posla krije moguća korupcija, da je posao namenjen određenom preduzeću”.

Dveri su pozdravili vest o uređenju atarskih puteva, ali napominju da su troškovi izvođenja radova višestruko veći u odnosu na posipanje kamenom, zbog trajnosti takvog puta pri korišćenju teške poljoprivredne mehanizacije.

“Ovo pokazuje, ako ništa drugo, da ova vlast bar malo vodi računa o prilazu poljoprivrednom zemljištu. A šta se stvarno krije iza ove i ovakve dodele sredstava i na to datu izjavu gradonačelnika, Stevana Bakića, da će grad Subotica pored sume od 19 miliona, koje dobija od Pokrajinske vlade, iz budžeta grada Subotice izdvojiti još 27 miliona dinara i to za izradu atarskih puteva rađenih metodom cementne stabilizacije i deo atarskih puteva rađenih posipanjem kamena”, navode Dveri.

Oni su pozvali tužilašto, kriminalističku policiju i Agencija za suzbijanje korupcije da se pozabave ovim slučajem i dodali da “nažalost, niko od njih koji su za to plaćeni, ne radi svoj posao”.

Dveri smatraju da je gradonačelnik, Stevan Bakić, samo nastavio započeti posao svog kuma, prethodnog gradonačelnika, Bogdana Labana, “za čije vreme se preduzeće o kojem pišu ,Ekstara Auto Transport d.o.o. iz Vrbasa počelo pojavljivati na javnim nabavkama na teritoriji grada Subotice, na kojima uglavnom dobijaju poslove kao jedini ponuđač”, a da su “te javne nabavke u vrednosti oko milion evra na godišnjem nivou”.

“Već par godina u gradu održavaju atarske puteve, kanale, ali uglavnom one partije u javnim nabavkama koje su veće vrednosti. Zimsko održavanje puteva im je postala specijalnost, tako da je postalo nezamislivo da tu javnu nabavku dobije neko drugi u našem gradu, da li zbog nesposobnosti drugih preduzeća (u šta sumnjamo) ili  zbog činjenice da se zna kako je javna nabavka njima namenjena”, ocenjuju u Dveri.

Napominju da o spornom izvođaču ne piše samo Srpski pokret Dveri već i ostale istraživačko novinske agencije koje razotkrivaju korupciju i kriminal ove vlasti.

“Sadašnja lokalna vlast po svim pokazateljima ne želi da se bori protiv korupcije već naprotiv, sve upućuje na to da je ona iza zavese glavni pokretač i generator svih sumnjivih i koruptivnih poslova. Da li je ta konstatacija tačna videće se u razotkrivanju i drugih sumnjivih javnih nabavki, odluka i neprijavljene imovine lokalnih funkcionera”, navodi Martić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari