19. maj  2022. 09.03  | Izvor: Tanjug

Federacije BiH: Po 5.100 evra građanima za kupovinu električnih vozila

SARAJEVO -

Vlada Federacije BiH trebalo bi danas da donese odluku o izdvajanju milion KM (511,3 hiljade evra) za subvencionisanje građana koji kupuju električne i hibridne automobile, izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić za portal klix.ba.

DŽindić kaže da su prvi put u budžetu FBiH planirana sredstva za podsticaje pojedincima pri kupovini električnih automobila.

gorivo, nestasica, cene, elektricni, automobil, plin, dizel, benzin, nafta, derivati, pumpa, resursi, vozaci, redovi, struja, ekologija, subvencije, pixabay

"Ministarstvo je sačinilo Program o dodeli subvencija pojedincima za kupovinu novih automobila u 2022. godini koji imaju isključivo električni pogon i automobila koje, uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem, pokreće i električni pogon (hibridni automobili)", naveo je on.

Vozilo treba, kako je dodao, da se zadrži u vlasništvu kupca najmanje dve godine. Definisana je i visina iznosa koji se dodeljuje kao finansijski podsticaj pojedincima. To je za električna vozila 10.000 KM (5.100 evra), a za hibridna "plug-in" i "full hybrid" električna vozila 5.000 KM (2.550 evra).

Pod novim automobilom, smatra se putničko vozilo koje nije bilo u upotrebi i nije nikada i nigđe bilo registrovano. Vozila za koja se dodeljuje subvencija su putnička vozila koja imaju najviše devet mesta za sedenje, uključujući i sedište vozača.

Navedena sredstva su grant sredstva Ministarstva i dodeljivaće se po uslovima predviđenim Programom i raspisanom Javnom pozivu, na koji mogu da se prijavljuju pojedinci (fizička lica), državljani Bosne i Hercegovine sa prebivalištem u FBiH, i sa navršenih 18 godina života, precizira portal klix.

Srodne vesti