"Apokalipsa" u Beogradu

Olimpijakos će u polufinalu Fajnal-fora Evrolige igrati protiv Efesa.

Izvor: RASTKO MARJANOVIÆ

Četvrtak, 19.05.2022.

08:30

Foto: Profimedia

Malo ko je očekivao da će jedan od putnika u Beograd na završnicu Evrolige biti ekipa Olimpijakosa.

Posle sjajne serije sa Monakom i preokreta Olimpijakosa u poslednjoj utakmici, ekipa iz Pireja "čekirala" je kartu za Beograd. I ne samo da su crveno-beli nadmašili očekivanja postavljena pre početka sezone od strane košarkaške javnosti u Evropi, nego su u ligaškom delu najjačeg evropskog košarkaškog takmičenja bili drugi!

Odmah iza Barselone našla se ekipa koju sa klupe vodi Jorgos Barcokas, u svom drugom mandatu.

Olimpijakosu su se pred kraj poklopile kockice što se tiče uticaja ostalih rezultata na njihov konačni plasman, ali nikako se ne sme prenebregnuti i odlična igra ekipe iz Pireja, pogotovo na domaćem terenu.

Upravo taj domaći teren bio je njihova najveća prednost u ligaškom delu Evrolige. Kod kuće je Olimpijakos izgubio svega jednu utakmicu, od 14 odigranih. Taj jedan poraz došao je od crveno-belih iz Beograda, Crvene zvezde. Domaći teren imaće i u Beogradu, samo ne formalno. Čak 45 procenata ulaznica za Fajnal-for koji se održava u Štark areni kupljeno je od strane Grka, koji će u velikom broju doći u Beograd.

Imajući takođe u vidu povezanost navijača Olimpijakosa i Crvene zvezde, bez sumnje je da će grčka ekipa i ovde imati domaći teren. Taj preduslov za dobar rezultat je ispunjen.

Kada je reč o ekipi Olimpijakosa, sastav je prilično ujednačen. Od ostalih se pomalo izdvaja Saša Vezenkov koji je bio najbolji igrač Olimpijakosa ove sezone.

Bugarin je zasluženo dobio i mesto u najboljoj petorci Evrolige, po prvi put u svojoj karijeri. Pored njega, tu je i čovek sa šampionskim genom, Kostas Slukas. Tri puta osvajač Evrolige, od toga dva puta sa Olimpijakosom, Slukas je srce i duša ovog tima. Pravi vođa na terenu i van njega, Slukas je ove sezone igrao sjajno.

Poslednji put kada je Olimpijakos bio učesnik Fajnal-fora, u finalu je pobedio Slukas, ali u dresu Fenerbahčea. On se vratio u želji da Olimpijakosu donese novu titulu šampiona Evrope, a za to mu trebaju još "samo" dve pobede.

Ovo je inače deveti put u poslednjih 11 sezona da Kostas Slukas nastupa na F4. Tu su još Tajler Dorsi, Tomas Vokap, Šakil Mekisik, Mustafa Fal, Kostas Papanikolau... Igrači koji su imali odlične role ove sezone i bili veoma važni šrafovi u ovom evroligaškom pohodu Olimpijakosa.

Tu je i legenda, Jorgos Printezis. Spekuliše se da je ovo poslednja sezona koju igra Printezis, a upravo on je svojim legendarnim pogotkom sa istekom veremena doneo Olimpijakosu titulu šampiona Evrope 2012. godine.

Što se tiče utakmice protiv Efesa, biće zanimljivo videti šta je Jorgos Barcokas spremio kao rešenje za Micića i Larkina. Ubojiti bekovski tandem predstavljaće veliki problem ekipi Olimpijakosa, a pored njih tu je i Rodrig Boboa.

Upravo je Boboa eksplodirao u prvoj utakmici ovih dveju ekipa ove sezone, kada je vodio Efes do pobede sa 29 postignutih poena. Samo je on, pored Larkina i Micića bio dvocifren u taboru Efesa na toj utakmici, ali i to je bilo dovoljno za pobedu turske ekipe. U drugom meču odigranom u Atini, Olimpijakos je u sjajnoj utakmici odneo pobedu, posle neizvesne završnice. Kostas Slukas je trojkom uz zvuk sirene doneo veliko slavlje u "Dvorani mira i prijateljstva".

Na toj utakmici koja je završena posle produžetka ni Larkin ni Micić, a ni Boboa nisu imali najbolje poentersko izdanje. Olimpijakos je u toj utakmici pokazao da može da se nadigrava sa Efesom, a takođe će biti zanimljivo videti kako će se na ovom Fajnal-foru pokazati 218 centimetara visoki Mustafa Fal. Fal je odličan u zaštiti svog reketa i dominatan u skoku sa tom visinom i snagom.

Fal će u polufinalu protiv sebe imati još jednog džina, Tibora Plajsa visokog 220 centimetara, koji je odigrao sjajno treću i četvrtu utakmicu serije protiv Armanija.

Plajs je dosta pokretniji od Fala, pretnja je u šutu za tri poena i ovo može da predstavlja dodatan problem za ekipu Jorgosa Barcokasa, kao u ostalom i pik-en-rol odbrana Mustafe Fala.

Sa tim u vezi biće zanimljivo videti i koliko će košarkaši Efesa uspevati da izvuku mismeč situacije u kojima su u pomenutim utakmicama stvarali prednost, pre svega zbog velikeb brzinske prednosti bekova Efesa u odnosu na Fala, ali i visine Tibora Plajsa.

Olimpijakosova niska petorka mogla bi da otkloni taj problem mismeča, jer je veoma dobra u preuzimanjima. Hasan Martin je, iako van ritma zbog posledica povrede, imao bitnu rolu u petoj utakmici serije protiv Monaka kao petica.

Sve u svemu očekuje nas jedan zanimljiv meč koji će nadamo se da nam ponudi odličnu košarku, ali i neizvesnost do samog kraja.

Za atmosferu smo sigurni da će biti sjajna. Možda navijači Olimpijakosa spremaju novu "Apokalipsu", kako to naziva Kevin Durent. A pomenuli smo i Printezisa, on je takođe tu.

Možda opet svojom "pogačicom" donese Olimpijakosovim navijačima veliko slavlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: