Patrijarh Porfirije dočekao arhiepiskopa Stefana: Dobro došli, draga braćo, u zajednicu ljubavi 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije je jutros kod hrama Svetog Save na Vračaru, dočekao, zajedno sa vladikama, delegaciju Makedonske pravoslavne crkve (MPC) predvođene ahiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom sa kojim će danas služiti „liturgiju pomirenja“.

„Кako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!“, poručio je patrijarh Porfije na dočeku, sa kojeg je snimak stavio na svoj istagram profil.

Zajedničko bogosluženje patrijarha Porfirija i arhiepiskopa Stefana, najavljeno za 9.00 časova u ovom hramu, trebalo bi da označi prevazilaženje raskola, do kojeg je došlo pre pola veka kada je MPC samovoljno izašla iz okrilja SPC, gde je imala status autonomije, želeći potpunu samostalnost – autokefalnost.

SPC kao ni druge pravoslavne crkve nisu to prihvatile smatrajući da je postupak nekanonski.

Očekuje se nastavak dijaloga dve crkve, o kojem je javnost saznala tek protekle sedmice jer je vođen u tajnosti.

U Beogradu je u toku zasedanje Sabora SPC, njene“skupštine“, koja okuplja vladike iz zemlje i inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari