Šarl Mišel danas u poseti Srbiji

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas stiže u Beograd, gde će posetiti Naučno-tehnološki park i razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Mišel će sa Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić posetiti Naučno-tehnološki park, gde će prisustvovati potpisivanju zajedničkog projekta za podršku istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji. Projekat finansira EU, koja će Srbiji donirati 41,5 miliona evra, i Svetska banka, koja će pozajmiti 43 miliona evra.
Iz Beograda će otputovati u Bosnu i Hercegovinu, a zatim u Albaniju.
Uoči posete regionu, Mišel je izjavio da proces proširenja EU na Zapadni Balkan treba da bude efikasniji i dinamičniji, i ocenio da bi "rešenje moglo da leži u progresivnoj i postepenoj integraciji već tokom procesa pristupanja".
 
"Na primer, kada neka zemlja ispuni neophodne standarde u datom sektoru, mogla bi aktivno da učestvuje i da ima savetodavni glas u radu Saveta ministara, zavisno od agende. Zemlja bi se takođe postepeno integrisala u akcije EU, kako se bude potvrđivala njena usaglašenost sa pravnim tekovinama Unije", kazao je Mišel juče na sednici Evropskog ekonomsko-socijalnog odbora, savetodavnog tela EU.
 
Naveo je da bi zemlja kandidat za članstvo, kada dostigne određena merila, "takođe imala koristi od pristupanja evropskim programima i fondovima EU koji nude konkretne koristi njenim građanima".
 
Mišel je rekao i da bi "mehanizmi reverzibilnosti takođe trebalo da budu integrisani" u proces pristupanja, tako da zemlji kandidatu "određene beneficije integracije budu povučene ako ona nazaduje u pogledu vladavine prava".
 
Predsednik Evropskog saveta je juče objavio i da će u junu organizovati sastanak lidera zapadnobalkanske šestorke sa šefovima država ili vlada članica EU.
 
Mišel je naveo da će šest lidera sa Zapadnog Balkana pozvati da dođu u Brisel 23. juna, kada će biti održan i sastanak Evropskog saveta.
 
On je juče pozvao i na stvaranje "Evropske geopolitičke zajednice" i najavio organizovanje konferencije koja će okupiti lidere EU i zainteresovanih partnerskih zemalja "kako bi razgovarali o konkretnim opcijama za taj novi zajednički projekat".
  • Znatiželjan građanin

    19.05.2022 10:12
    @Miko
    Koji?
    Vest glasi da je predsednik Evropskog saveta došao u posetu i da direktno investiraju u naučna istraživanja.
    Jel' EU napravila ruglo od NS i Bgd?
  • Miko

    19.05.2022 09:52
    Jel iko normalan može da pomisli da ovi oće da nam pomognu ? Da oće da ulažu,grade. 15 godina nisam bio u zemlji,slušam na tv-u o nekakvim ulaganjima,investicijama,milionima i milijardama. Jedino šta sam primetio je da je N Sad od grada nekada,sada takva prenatrpana rupetina u kojoj nebi nikad živeo,ruglo. Bg,isto. Kakve investicije,koja ulaganja,koga lažu više kad im niko ne veruje ?
  • Istorija učiteljica?

    19.05.2022 08:50
    Koliko uticajnih evropskih političara dolazi i proba na racionalan nači da mu objasni da se svet menja, da još jednom posle pada berlinskog zida ovaj prostor ima priliku da bira da li će se priključiti ostatku Evrope ili bira cenu rupu.
    Pogledajte gde su '89 bili Slovenija, Mađarska, Rumunija, Bugarska a gde su oni danas i gde idu a gde smo mi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija