Najnovije vesti
Vesti Svet
PRVI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA U AMERICI Infekcija potvrđena kod kanadskog putnika

PRVI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA U AMERICI Infekcija potvrđena kod kanadskog putnika

SAD su danas potvrdile prvi slučaj infekcije majmunskih boginja kod jednog čoveka koji je nedavno doputovao iz Kanade. Još nije poznato da li je ovaj čovek, koji živi u državi Masačusets povezan sa rastućom epidemijom u Evropi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Jae C. Hong / Tanjug/AP

Vest o prvom slučaju objavljen je u saopštenju Odeljenja za javno zdravlje Masačusets. Ranije danas, zvaničnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekla je da očekuje da će prvi slučajevi majmunskih boginja uskoro početi da se pojavljuju u SAD.

- S obzirom na to da smo videli da je Portugal zabeležio prve slučajeve, u Španiji se sumnja da postoje novi slučajevi, vidimo i ovu ekspanziju broja novozaraženih na globalnom nivou i imam osećaj da niko ne zna koliko je ovo ozbiljno. Veliki broj putovanja odvija se na relaciji Evropa - SAD i uverena sam da ćemo uskoro imati slučajeve - rekla je Dženifer Meksviston iz Centra za prvenciju, piše Statenews.

Pročitajte još

Ranije danas Španija je objavila da ispituje osam sumnjivih slučaja, a u Portugalu je taj broj oko 20, od kojih je pet već potvrđeno.

Do sada su slučajevi majmunskih boginja bili ograničeni na putnike i njihove rođake koji su se vraćali iz zapadne i centralne Afrike, gde je virus endemičan.

Ali stručnjaci se sada plaše da se to širi u zajednici po prvi put, nakon što je sedmorici Britanaca dijagnostifikovana bolest u protekle dve nedelje.

Čini se da je šest od njih zaraženo u Velikoj Britaniji, a većina nije povezana, što sugeriše da više slučajeva ostaje neotkriveno.

Prvi simptomi majmunskih boginja su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, bolovi u leđima, otečeni limfni čvorovi, drhtavica i iscrpljenost, saopštila je UKHSA.

Može se razviti osip, koji se najčešće pojavljuje na licu, a zatim se širi na druge delove tela. Osip se menja i prolazi kroz različite faze pre nego što se konačno formira krasta, koja kasnije otpada.

Virus može da se prenese kada se osoba nađe u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, preko rane natelu, preko respiratornog trakta i sluzokožu oka, nosa ili usta.

Takođe, može se preneti kontaktom sa zaraženim životinjama kao što su majmuni, pacovi i veverice ili preko predmeta koji je kontaminiran virusom poput posteljine i odeće.