Kostić sa Ajntrahtom, nakon penala, osvojio Ligu Evrope 1Foto; EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Srpski fudbaler asistirao za izjednačenje u regularnom delu i iskoristio jedan od ključnih jedanaesteraca u pobedi nad Glazgov Rendžersom.

Dugo su se „vijali“ fudbaleri Ajntrahta i Glazgov Rendžersa u finalu Lige Evrope, trudeći se da bez suvišne drame dođu do trofeja drugog po jačini evropskog takmičenja, ali je „kocka bačena“ posle dva produžetka i penal serije, a mesto u Ligi šampiona sledeće sezone i vredniju novčanu premiju donela je Srbinu Filipu Kostiću i njegovoj družini iz Frankfurta, bez ijednog poraza tokom cele LE – 5:4 (0:0, 1:1).

Prvo poluvreme nije nikome donelo prednost, ali to ne znači da je manjkalo sadržaja i uzbuđenja. Mahom na onom delu terena koje su bacanjem novčića izvukli Škoti, jer su Nemci bili agresivniji, dominatniji i konkretniji u nastojanjima da prvi zatresu mrežu. S takvim pristupom, uspeli su pre pauze da upute 11 šuteva u pravcu Alena Mekgregora, mada su samo tri od njih išla u okvir gola, pa je trener Oliver Glazner morao da smišlja taktičke korekcije za drugi deo.

Pitanje je da li je njegov kolega Đovani van Bronkhorst hteo da akcenat bude stavljen na defanzivu ili ga je rival na to primorao, uglavnom Ostrvljani se nisu previše davali u napadu, pa zvuči logično podatak da su za 45 minuta svega dva puta zapretili Kevinu Trapu, jednom centrirajući između prečke i stativa.

Međutim, tako strpljivi, uhvatili su protivnika na krivoj nozi u nastavku. Preciznije, Soua i Knaufa, jer su njihove očajne reakcije „nacrtale“ zicer za Džoa Aribu, a on koncentrisan i hitronog, preciznom prizemnom loptom sa 15-ak metara u 57. minutu pogurao Renžerse ka cilju. Međutim, usledio je brz odgovor na potez Nigerijca.

U režiji, do automatizma uigranog, tandema Filip Kostić – Rafael Santos Bore. Reprezentativac Srbije dobio je loptu na levom boku, pa pogledao raspored saigrača u kaznenom prostoru i tako savršeno participirao situaciju da se njegova asistencija „sručila“ na peterac, u brisan prostor između Goldsona i Basija, a na pravom mestu i u idealno vreme postavljeni Kolumbijac pretvorio je u zasluženo izjednačenje (69).

Imali su iza toga i jedni i drugi sasvim dovoljno vremena za šah-mat, ali su sve (polu)prilike otišle u vetar, čak i tokom produžetaka, pa je pobednik odlučen sa 11 metara. Tako što je Trap skinuo jedanaesterac Aronu Remziju, a Bore drugim pogotkom na utakmici, trenutno, 11-plasirani tim Bundeslige odveo u UEFA elitu.

Uz drugi trofej u Ligi Evrope, jer je Ajntraht bio najbolji i u preteča takmičenju – Kupu UEFA u sezoni 1979/1980.

 

 

Jovanović, „svedok“ iz prve ruke

Dok ga Crvena zvezda i Partizan kude, prozivaju i(li) traže njegovo izuzeće sa svojih mečeva, Srđan Jovanović gradi karijeru na evropskim utakmicama. Kao čovek od poverenja sudijske nomenklature UEFA sinoć je obavio posao četvrtog arbitra meča na stadionu „Ramon Sančez Pishuan“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari