Obeležena 105. godišnjica Ristovačkog stradanja

VRANJE-BUJANOVAC

 U Ristovcu, u utorak, je održan komemorativni skup kojim je obeležena 105. godišnjica stradanja od 1912. do 1918. godine. 

Ispred Spomenika palim ratnicima i rodoljubima govorio je predsednik Skupštine Dejan Tričković. 

On je podsetio na istorijske činjenice, borbu srpskih ustanika, kao i na stravičnu odmazdu tokom koje su bugarski okupatori spalili nedužne meštane Ristovca. 

„Nakon gušenja ustanka, a u znak odmazde za diverziju na telekomunikacionim i železničkim vezama u Ristovcu, okupator je 18. maja 1917. godine, na brutalan način pobio skoro sve muškarce u ovom selu, starije od 12 godina. Tako je Ristovačko stradanje, uz žrtve u Surdulici i Uševcu, postalo najveće stratište u ovom delu Srbije. Tim povodom, danas izražavamo veliku zahvalnost i poštovanje stradalim precima, i sa još jačom željom, prevazilazeći podele i međusobna nerazumevanja, nastavljamo da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze“, rekao je Tričković. 

Na skupu je govorila i Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. 

Ona je istakla težinu žrtve koju su podnela 53 meštana Ristovca, koji su tada stradali. 

Na spomen obeležje vence i cveće položile su delegacije Grada Vranja, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, SUBNOR-a i učenika osnovne škole u Ristovcu. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare