MUP o lažnim bombama: Poznate lokacije sa kojih stižu dojave

MUP je saopštio večaras da je osam poruka o postavljenim bombama u Srbiji poslato iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.
Naime, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, identifikovali su lokacije ukupno 19 mejl adresa - 18 adresa Gmail servisa i jednu mejl adresu servisa ProtonMail, sa kojih su stigle preteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji. 
Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije, saopštio je MUP.
Policija je identifikovala i osobu koja je, u toku jučerašnjeg dana, telefonom uputila pretnje iste sadržine, navodi se u saopštenju.
 
"U cilju identifikacije pošiljalaca ovih pretnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična dela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom Google", naveo je MUP.
 
Od 11. marta ove godine do danas, putem mejla ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inostranstva je stiglo na stotine pretećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mestima ili u institucijama. Preteće poruke su slate sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva.
 
Preteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije, dodaje MUP.
 
"Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam lica, državljana Srbije - uhapšena su dva lica, a protiv još šest maloletnih lica podnete su krivične prijave u redovnom postupku", navodi se u saopštenju.
 
Iz MUP-a su pozvali sve da se, naročito u trenutku kad je Srbija izložena masovnim i organizovanim sajber napadima i lažnim dojavama o postavljenim bombama koje dolaze iz inostranstva, ponašaju odgovorno, u skladu sa zakonom, i da dodatno ne otežavaju rad srpskoj policiji, čiji su kontradiverzioni timovi svakodnevno na terenu.
 
Samo u poslednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica, tržnih centara. Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne.
 
Podsetimo, poslednja dojava bila je danas popodne i u Novom Sadu - u Kliničkom centru Vojvodine. Dojava je pristigla putem mejla, policija je izašla na teren, a zgrada nije evakuisana.
 
Tom prilikom preduzete su sve mere za zaštitu hospitalizovanih pacijenata i zaposlenih, kao i onih kojima je potrebno hitno zdravstveno zbrinjavanje u ovoj ustanovi.
  • Pera

    19.05.2022 12:10
    Potpuno nerazumevanje materije
    1. prijave su poslate mailom. Nema potrebe za stotinama hiljada evra vredne opreme da bi se poslao email. Naj jeftiniji telefon moze biti koriscen u te svrhe.
    2. Lokacija posaljioca email poruke apsolutno nema veze sa poznatim adresnim opsezima drzava na internetu jer je VPN servis koji omogucava da "izadjete" na internet iz bilo koje zemlje na svetu.
    3. Ni u slucaju da od vpn operatera dobijete originalnu ip adresu sa kojom je uspostavljen vpn to ne znaci nista jer je moguce koristiti kaskadni sistem vise vpn servisa ili zakupiti uhakovane racunare u svetu (botnet) za cca 50e
  • albino

    19.05.2022 10:42
    Jos jedno podmuklo maslo zlog antisrpskog covecanstva.
    Srbiji prete zle drzave koje su ljubomorne na dzinovski napredak naseg ekonomskog tigra.
    Sto nas vise napadaju mi postajemo sve jaci.
  • Joca

    19.05.2022 10:18
    Znaju sa kojih servisa stižu mail-ovi! Ovo su sugurno rešili Vulini! :'D

    Ste vi čuli za VPN ili još bolje mail servise dostupne preko .onion - maša "policija" nije evoluirala dalje od pretrage društvenih mreža!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.