Nauka

Genetski modifikovane bakterije naučile igrati križić-kružić

Genetski modifikovane bakterije naučile igrati križić-kružić
Foto: Printscreen Twitter | Genetski modifikovane bakterije naučile igrati križić-kružić

Ljudi su prvi put u istoriji poznatu dječju igru križić-kružić zaigrali s bakterijama. Ali to nisu bili obični mikroorganizmi, nego genetski modifikovana E. coli koja je ustrojena da reaguje kao jednostavna neuronska mreža, odnosno oblik umjetne inteligencije.

Ovaj novi pristup mogao bi imati razne vrste primjena, od izgradnje živih materijala sposobnih za učenje do stvaranja "pametnih" mikrobioma, rekao je biolog Alfonso Jaramillo sa univerziteta Warwick.

Ova genetska modifikacija omogućuje bakterijama da se ponašaju na isti način kao elektronička komponenta koja se koristi za stvaranje računarskih čipova koji oponašaju sinapse u mozgu i zadržavaju neki oblik memorije, piše New Scientist.

"Postale su stručnjaci za križić-kružić"

"U početku se bakterije igrale nasumično, ali nakon osam igara postale su stručnjaci za križić-kružić", rekao je Jaramillo.

Naučnici su prvo stavili križić u centralni kvadrat. U druge kvadrate su stavili razne hemikalije ili antibiotike. Bakterije su na početku "igrale" nasumično, ali ako su odigrale pogrešan korak, dodat im je antibiotik. Zbog mogućnosti procesuiranja informacija i nekog oblika memorije, odnosno neuronske mreže, uspjele su učiti na osnovu prošlog iskustva.

"Stvaranje živih ćelija koje mogu same naučiti algoritme, kao što je igranje društvenih igara, klasični izazov za umjetnu inteligenciju, omogućiće hemijsko reprogramiranje složenih ekosistema i tkiva kako bi naučili donositi složene odluke", napisali su naučnici u istraživanju.

"Stvorili smo biblioteku opšte namjene sojeva Escherichia coli koji kodiraju elementarne adaptivne genetske sisteme sposobne ustrajno prilagođavati njihov relativni nivo ekspresije prema njihovom prethodnom ponašanju. Naši sojevi mogu naučiti igrati društvenu igru kao što je križić-kružić", dodali su.

Treba samo napomenuti da se ova jednostavna igra s bakterijama odvijala danima.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije