Tkačenko stranim novinarima: Ne jačajte rusku propagantu 1Foto: Pixabay/Engin Akyurt

Član ukrajinske vlade Oleksandr Tkačenko poručio je danas stranim novinarima da se medijske aktivnosti „na okupiranoj teritoriji“ moraju odvijati u skladu sa propisima Ukrajine i optužio Rusiju da organizuje obilazak Marijupolja za strane redakcije da bi diskreditovala Ukrajinu.

Tkačenko je ocenio da je nemoguće govoriti o medijskim turnejama unutar područja „koja su pod kontrolom neprijatelja“, koji može da napravi „bilo kakvu sliku“ koja bi bila naklonjena Rusija, prenosi Ukrinfo.

On je pozvao strane novinare da ne jačaju rusku propagandnu mašineriju.

„Za kolege novinare iz inostranstva želim da istaknem da su prelazak državne granice ili linije razgraničenja, boravak i obavljanje bilo koje medijske aktivnosti na okupiranim teritorijama regulisani zakonodavstvom Ukrajine i međunarodnim pravom“, rekao je Tkačenko.

Dodao je da se učešće stranih novinara u bilo kakvim pres-turnejama na teritoriji Ukrajine, uključujući i područja koja su privremeno okupirana od strane agresora, mora odvijati u skladu sa zakonodavstvom Ukrajine.

Ukrinfo navodi da ruske okupacione snage nameravaju da od 18. do 21. maja stranim novinarima pokažu uništena područja Marijupolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari