UNS i NUNS o udaljavanju novinarke 021.rs sa suđenja: Sud dužan da obezbedi uslove za izveštavanje

Udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog onemogućavanja novinarke portala 021.rs da prati suđenje aktivistkinji pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" po tužbi suvlasnice Galensa Sanje Petrić.
UNS i NUNS o udaljavanju novinarke 021.rs sa suđenja: Sud dužan da obezbedi uslove za izveštavanje
Foto: 021.rs
UNS je u saopštenju naveo da je sud dužan da obezbedi uslove za izveštavanje novinara.
 
Suđenje nije bilo zatvoreno za javnost, a ročište je ubrzo nakon odluke sudije da ograniči prisustvo javnosti i odloženo.
 
Novinarke 021.rs i Zelene patrole su obezbeđenju dale lične karte koje su im očitane i vraćene. Od prisutnih na suđenju saznale su da je pravni zastupnik suvlasnice firme Galens, advokat Nemanja Aleksić rekao da je neko fotografisao njegovu stranku ispred sudnice, što je zabranjeno. Pretpostvljaju da je to bio razlog zašto su legitimisane.
UNS je podsetio da niko nema pravo da sprečava novinare u obavljanju posla i da je i sud dužan da poštuje zakon i omogući prisustvo novinara i javnosti na suđenju.
Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra zabrinjavajućim ovakav postupak suda i poziva ih da omoguće prisustvo javnosti u slučajevima kada ona nije isključena iz zakonskih razloga.
 
"Sudovi moraju da obezbede nesmetan rad novinarima u skladu sa zakonom jer jedino na takav način može da se s jedne strane obezbediti dobra informisanost javnosti a sa druge strane transparentnost rada sudova", navode u tom novinarskom udruženju.
 
Suvlasnici "Galensa" su podneli više tužbi protiv aktivistkinje Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" Dragane Arsić, navedenog pokreta i udruženja građana "Fruškać", a advokat odbrane je ocenio da su ti slučajevi od posebnog interesa za javnost jer "predstavljaju klasične SLAPP tužbe, odnosno strateške tužbe protiv učešća javnosti".
 
U Osnovnom sudu u Novom Sadu rekli su za 021.rs da sudnica u kojoj je bilo zakazano suđenje aktivistkinji Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" Dragani Arsić "nije bila dovoljno velika", o čemu opširnije čitajte OVDE.
  • Veverica

    19.05.2022 08:13
    Ha ha
    "Sud je dužan da poštuje zakon..." ha, ha, ha! Sud je dužan da se vlada kako mu narede "moćnici".
  • ex chapman

    19.05.2022 07:28
    sud
    je duzan da takvu tuzbu odbaci jer je u pitanju zloupotreba prava.
    klasicna zamena teza - umesto da se sudi onome ko je bespravno ogradio TUDJE parcele, sudi se onome ko je tu bespravo podignutu ogradu srusio i to samo simbolicno jer je provaljen samo jedan delic te ogromne nakaze
    ionako preoptereceni sud se sada mora baviti i ovakvim glupostima? samo podnosenje ovakve "tuzbe" trebalo bi da bude krivicno delo
  • Pera Detlic

    18.05.2022 20:05
    Ma da
    UNS i NUNS prekinite vise da budete toliko licemerni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti