Dostupni linkovi

U Beogradu odata pošta reditelju Kvedaravičiusu ubijenom u Ukrajini


Mantas Kvedaravičius (45), litvanski reditelj, arheolog i antropolog ubijen je u Mariupolju, početkom aprila tokom rada na novom dokumentarnom filmu.
Mantas Kvedaravičius (45), litvanski reditelj, arheolog i antropolog ubijen je u Mariupolju, početkom aprila tokom rada na novom dokumentarnom filmu.

Na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, Beldocs, odata je pošta litvanskom reditelju Mantasu Kvedaravičiusu ubijenom u ratu u Ukrajini.

Poslednjeg dana festivala prikazan je njegov film Mariupolis iz 2016. godine.

Događaju prisustvuju zamenik ambasadora Ukrajine Marko Martinjuk (Martyniuk) i zamenica nemačkog ambasadora Dorodtea Gizelman.

Mantas Kvedaravičius (45), reditelj, arheolog i antropolog ubijen je u Mariupolju, početkom aprila tokom rada na novom dokumentarnom filmu.

Ukrajinska vojska je saopštila da je režiser ubijen prilikom pokušaja napuštanja Mariupolja koji su opsedali Rusi.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije saopštilo je tada da je "šokirano" vešću o smrti Mantasa Kvedaravičiusa u Mariupolju gde je dokumentovao ratne zločine Rusije.

"Njegov prethodni film Mariupolis govori o opkoljenom gradu sa jakom voljom za životom", bilo je navedeno u saopštenju.

Taj film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2016. godine.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na susednu Ukrajinu i potpuno preuzela kontrolu nad Mariupoljem. Posljednji ukrajinski vojnici su 17. marta evakuisani iz čeličane Azovstal.

XS
SM
MD
LG