18. maj  2022. 18.00  | Izvor: RTV

Ministar prosvete: Dojave o bombama su psihološki rat, ide se na iznurivanje resursa države i naroda

BEOGRAD -

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je danas da su dojave o bombama u školama u Beogradu klasičan psihološki rat, sa idejom da se parališe kompletna država i celo društvo.

branko, ruzic

Ružić je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da su dojave naša realnost ne samo u poslednja tri dana, jer je jedan atak na srednje škole u Beogradu bio već krajem aprila, a da su posle toga sledili udari i na studentske domove.

"Ovaj udar je ipak namonstruzniji sa aspekta njihove ideje, a to je da se parališe kompletna država i celo društvo. Očigledno je da se zastupa neki politički cilj, za koji oni koji ga sprovode smatraju da je legitiman", ocenio je Ružić.

Ministar prosvete kaže da ne zna da li su naše službe razotkrile ko ovo radi, ali da ne vidi šta bi drugo moglo da bude osim politike.

"Deca ovo sigurno nisu uradila i to znaju svi relevantni faktori u našoj zemlji. NE zaboravimo, slična situacija se nedavno dogodila u Crnoj Gori, Mađarskoj, Turskoj", podseća on.

Ministar kaže da je od 280 osnovnih i srednjih škola u Beogradu dojavu o bombi dobilo 186 škola. Kaže da su pregledane 164 škole, da su ostale još 23, što je podatak od danas u 14:30, te da su ekipe i dalje na terenu.

"Najvažnije da je ustanovljeno da nije bilo bombi, a važan je i kontinuitet vaspitno-obrazovnog procesa. Ideja je da se ide na iznurivanje svih resursa koje država poseduje, a danas smo videli da se ide i na bolnice. Srbija ume da odgovori na ove izazove, ali to menja normalan režim života za decu i roditelje", ukazuje on.

Ružić dodaje da u državi postoje nadležne institucije koje se bave ovim problemom - MUP i Savet za nacionalnu bezbednost, te da je njemu kao ministru prosvete važno da se spreči negativan epilog.

"Za sada, u ovim okolnostima, sve funkcioniše perfektno. Ne zaboravimo da neka samohrana majka mora da ide na posao, a onda joj neko javi da dođe po dete. Ideja je da se ovo društvo parališe i dovede u situaciju da mora da reaguje. Preko 60 odsto škola je pregledano i vraćeno u normalan režim rada", ističe on.

Ministar kaže da su možda sve ovo igre, ali da će možda neki psihopata zaista da posegne za najgorim scenarijem, te da postoje protokoli MUP-a za ovakve situacije i da on u njih veruje.

"Kada on kažu da je škola bezbedna, mi se vraćamo u normalan režim rada. Opterećenje je to što je ostalo mesec dana do kraja školske godine i što se sada zaključuju ocene, a što može da se radi samo u školskim objektima", ističe on.

Ministar pojašnjava da se u slučaju novih pretnji postupak ponavlja, te da je to mantra iznurivanja koje sprovode ti "mastermajndovi".

"Radi se o masovnom trovanju od strane nekoga ko želi da parališe društvo. Ovo je pretnja terorizmom, jer su obrazovanje i zdravstvo najosetljiviji sistemi u državi. Kako ćete da evakuišete neku bolnicu i pacijenta sa petog ili desetog sprata", pita se on.

Ružić kaže da se dugo već radi edukacija na polju prevencije vanrednih situacija, koja je u poslednjih pet godina intenzivirana, ali da je problem u tome što je obuhvat škola u kojima se ovo danas dešava mnogo širi, jer je nečija želja da parališe celo društvo.

"Sistem bezbednosti postoji, obaveza direktora je da postupi po dojavi koju primi. Nema razloga za brigu, ali nismo u poziciji da se igramo i da kažemo da je šarena laža i da se neko šali. Radi se o našoj deci, nadam se da ćemo doći do vinovnika", kaže on.

Govoreći o nadoknadi časova, ministar kaže da nje neće biti samo za prvi dan dojava, ali da će određena nadoknada biti potrebna, te da će direktori odlučiti da li da se ide na sažimanje nastave, radne subote ili na dopunske časove.

"Osnovni cilj je da se školska godina privede kraju. Ne zaboravimo, heroji korone su bili zajedno nastavnici, đaci i roditelji. Mi smo tad uspeli, uspećemo i sada", uveren je Ružić.

 

Celu emisiju možete da pogledate ovde.

Srodne vesti