');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

VRAĆANJE IMOVINE, FORMIRANJE ZSO Ako hoće u Savet Evrope, Priština mora da ispuni uslove koje godinama IGNORIŠE

Uslovi za prijem Kosova u Savet Evrope biće sprovođenje odluke o vraćanju imovine manastira Visoki Dečani, formiranje ZSO, kao i ostvarivanje prava LGBT populacije, kaže bivši predsednik Ustavnog suda u Prištini Enver Hasani.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Enver Hasani Foto: Kanal 10 / screenshot
Enver Hasani

Po njegovim rečima, svaka država koja je primljena u Savet Evrope, bez izuzetka, morala je da ispuni kriterijume u pogledu vladavine prava i ljudskih prava.

- Na primer, u nekim zemljama poput Jermenije kao kriterijum je postavljena dekriminalizacija LGBT zajednice, jer je to bilo krivično delo ili ukidanje smrtne kazne. Siguran sam da će za Kosovo u oceni koju će doneti Parlamentarna skupština SE na dnevnom redu veoma visoko kao uslov biti pitanje sprovođenja odluka Ustavnog suda o imovini manastira Dečani i osnivanje ZSO, kao međunarodne i ustavne obaveze - kaže on, prenosi "Kosovo online".

Kako navodi, veruje da će uslov biti i odnos prema Građanskom zakoniku u delu koji se tiče LGBT zajednice, jer su to ljudska prava, osnovne komponente vladavine prava ako se uzme u obzir lista koju je sačinila Venecijanska komisija.

Pročitajte još

Prema rečima Hasanija, Savet Evrope se striktno pridržava ekspertize Venecijanske komisije u pogledu ljudskih prava i uzima ih zdravo za gotovo.

Hasani je rekao da pozitivan ishod u vezi prijema u SE, jer se vidi da su stvoreni uslovi, ne zato što je Rusija napistila tu organizaciju, već zato što se isključila iz bilo kakve bezbednosne politike u Evropi i ne može da utiče na evropske strukture i evropsku politiku.

Dve evropske države imaju ključnu ulogu

Prema njegovim rečima sada Francuska, pored Nemačke, ima suštinsku ulogu.

- Uloga Francuske je ključna, jer je ova država zajedno sa Nemačkom ikone današnje Evrope. Mnogo toga zavisi od njene pozicije, jer sa nominalne tačke gledišta, odnosno ostvarenja 31 glasa, smatram da nije problem doći do Komiteta ministara nakon ocene koju je da Parlamentarna skupština- naglasio je Hasani.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala predala je 12. maja zvaničan zahtev za ulazak Prištine u Savet Evrope.

Savet Evrope
Foto: Walter Zerla / ImageSource / Profimedia
Savet Evrope

Mogućnost da Priština uđe otvorila se nakon što je Rusij članstvo u toj instituciji suspendovano 25. februara, dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Potom je i Kremlj samovoljno proglasio izlazak Rusije iz Saveta Evrope.

U Savetu Evrope su istog dana potvrdili da su primili zahtev prištinskih institucija za prijem u članstvo, ali i da ne mogu da predvide dalju proceduru u konkretnom slučaju.

O tome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da kaže da ne zna da li Priština ima većinu ili ne.

- Ako računam sve zemlje, to je na 67, 68 do 70 odsto, ukoliko bi svi oni koji su priznavači takozvane nezavisnosti glasali za članstvo - rekao je Vučić.