"Stigla kazna": Šreder ostaje bez funkcije

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder suočava se sa novom kaznom zbog odbijanja da eksplicitno osudi rusku invaziju na Ukrajinu.

Izvor: DPA

Sreda, 18.05.2022.

17:23

EPA-EFE/OMER MESSINGER

Vladajuća koalicija Nemačke – koju predvode socijaldemokrate (SPD), stranka kojoj pripada i nekada predvodio sam Šreder – ukida njegova posebna prava kao bivšeg kancelara.

On će ostati bez funkcije i svog osoblja, prema predlogu vlade koji bi trebalo da odobri odbor za budžet u četvrtak. Šrederu će biti dozvoljeno da zadrži svoju penziju i ličnu zaštitu.

Predlozi koalicije nisu u skladu sa zahtevom konzervativne opozicije da Šreder izgubi i penziju. Opozicija je tvrdila da Šreder šteti međunarodnoj reputaciji Nemačke time što se nije distancirao od ruskog predsednika Vladimira Putina i zadržavao svoje funkcije u raznim ruskim energetskim kompanijama. Šreder je bio kancelar od 1998. do 2005. godine, poslednji socijaldemokrata koji je vodio Nemačku pre Olafa Šolca.Posle toga je radio za gasovodnu kompaniju Severni tok, ruski Gasprom i energetsku kompaniju Rosnjeft, između ostalih. Rukovodstvo SPD zatražilo je od njega da napusti stranku. Bilo je i zahteva da bude isključen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: