KOLIKO JE JAKA TRAMPOVA PODRŠKA: Bivši predsednik podržao 150 kandidata na unutarstranačkim izborima, mnogi zbog toga pobedili!
Foto: EPA-EFE/ADAM DAVIS

povratak na mala vrata?

KOLIKO JE JAKA TRAMPOVA PODRŠKA: Bivši predsednik podržao 150 kandidata na unutarstranačkim izborima, mnogi zbog toga pobedili!

Planeta -

Žestoko osporavani unutarstranački izbori za kandidate za Senat iz Pensilvanije između TV ličnosti dr Mehmeta Oza i bivšeg izvršnog direktora hedž fonda Dejvida Mekormika još uvek su u sredu bili neodlučni, nakon što je tehnička greška odložila prebrojavanje hiljada glasačkih listića.

Oz, čija je kandidatura bila pokrenuta kasnom podrškom bivšeg predsednika Donalda Trampa, bio je bolji je Mekormika sa nešto više od 500 glasačkih listića datih u utorak od skoro 1,3 miliona prebrojanih glasačkih listića, dok je konzervativna politička komentatorka Keti Barnet zaostala na dalekom trećem mestu, prema Edison Research.

Prema zakonu Pensilvanije, svaka razlika od 0,5% ili manje pokreće automatsko ponovno brojanje.

Savetnik Mekormika rekao je Rojtersu u sredu da procenjuju da postoji negde između 30.000 i 50.000 glasova koji su ostali neprebrojani, a oko 23 okruga još uvek zbrajaju glasove. „U ovom trenutku ne vidim nijedan scenario da se ponovno brojanje ne pokrene“, rekao je savetnik.

Dve vodeće kampanje bile su fokusirane na okrug Lankaster, gde su izborni radnici obrađivali hiljade glasačkih listića nakon kašnjenja izazvanih tehničkom greškom u utorak.

Kampanje Oz i McCormick imaju posmatrače glasanja u okrugu i takođe će slati ljude da prate obradu privremenih i vojnih glasačkih listića širom države, prema zvaničnicima kampanje. Obe kampanje kažu da se pripremaju za potencijalno ponovno brojanje glasova.

I Oz i Mekormik rekli su pristalicama kasno u utorak da očekuju pobedu.

Sa demokratske strane, zamenik guvernera Pensilvanije Džon Feterman - tetovirani liberal čija je naklonost ka duksevima i šortsevima trebala da ga prikaže kao običnog čoveka - osvojio je nominaciju za Senat uprkos tome što je od petka bio u bolnici nakon što je doživeo moždani udar.

Feterman, progresivni, potazio je Konora Lamba samo nekoliko sati nakon što mu je ugrađen pejsmejker da bi se rešio nepravilan srčani ritam koji je izazvao moždani udar. Rekao je da lekari očekuju potpuni oporavak.

Izbori između Oza i Mekormika predstavlja najnoviji test Trampovog uticaja u Republikanskoj partiji, nakon izborne noći u kojoj su kandidati koji su ga podržavali dobili nominacije svoje stranke za guvernera u Pensilvaniji i za Senat SAD u Severnoj Karolini.

Iako je Tramp izgubio Belu kuću od demokrate Džoa Bajdena 2020. godine, njegov trajni uticaj na njegovu stranku bio je centralna tema ovih izbora dok se republikanci bore da izbace demokrate iz kontrole nad Kongresom SAD i pojačavaju njegove lažne tvrdnje o izbornoj prevari.

Tramp je podržao više od 150 kandidata dok pokušava da učvrsti svoj status čelnika svoje stranke, iako njegovi izbori nisu uvek preovladavali.

Jedan takav zastupnik, američki kongresmen Medison Kautorn, izgubilo je svoju kandidaturu za drugi dvogodišnji mandat nakon vrtoglavog niza samonametnutih skandala, dok Trampov izbor za guvernera Ajdaha, zamenica Dženis Mekgičin nije uspela da pobedi kongresmena Breda Litla.

Ali još jedan kandidat u Severnoj Karolini kojeg je podržao Tramp, američki predstavnik Ted Bad, pobedio je republikansku nominaciju za američki Senat. On će se suočiti sa bivšom predsednicom demokratske države Čeri Bizli, koja želi da postane prvi crni senator u državi.

Trke za Senat Pensilvanije i Severne Karoline su dva najvažnija takmičenja na ovim izborima, dok se demokrate bore da zadrže svoju malu većinu u Predstavničkom domu i Senatu. Oba mesta drže republikanci u penziji: Pat Tumi u Pensilvaniji i Ričard Ber u Severnoj Karolini.

Republikanci su u dobroj poziciji da povrate kontrolu nad Predstavničkim domom, što bi im moglo omogućiti da ometaju zakonodavnu agendu predsednika Bajdena. Bajdenov rejting podrške je 42%, a 50% Amerikanaca ne odobrava njegov učinak, prema istraživanju javnog mnjenja Reuters/Ipsos završenom u utorak.

Demokrate imaju veće šanse da zadrže kontrolu nad Senatom, koji je trenutno podeljen 50-50 između stranaka, dok potpredsednica Kamala Haris vodi glasanje. Opširnije

Republikanac Dag Mastrijano, podržan od Trampa, koji je pojačao Trampove lažne tvrdnje o prevari birača i koji je marširao na Kapitol SAD 6. januara 2021. godine, suočiće se sa demokratskim generalnim tužiocem Džošom Šapirom u trci za guvernera Pensilvanije koja bi mogla imati velike implikacije na prava na izbore i izborni integritet.

Neki insajderi Republikanske partije su se plašili da će Mastrijanova primarna pobeda pokazati Pirovu ako isključi umerene glasače na opštim izborima 8. novembra.

Mastrianova pobeda je podstakla Cook Political Report, nezavisnu grupu za političku analizu, da promeni svoju prognozu za trku guvernera Pensilvanije sa bacanja na „naslonjena demokratska“.

Ako Mastrijano pobedi u novembru, on bi mogao da imenuje svog državnog sekretara, najvišeg državnog izbornog zvaničnika, uoči predsedničkih izbora 2024. godine, kada Tramp sugeriše da bi mogao da traži drugi četvorogodišnji mandat u Beloj kući.

Mastriano je takođe rekao da će tražiti zabranu abortusa u celoj državi nakon što je procureli nacrt mišljenja pokazao da je Vrhovni sud spreman da poništi svoju značajnu odluku iz 1973. kojom se legalizuje abortus širom zemlje.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track