Zvaničnici RS zatražili od britanske ambasade u BiH objašnjenje o uskraćivanju viza sportistkinjama 1Foto: Shutterstock

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da odugovlačenje ambasade Velike Britanije u BiH da izda vize reprezentativkama BiH u tekvondou srpske nacionalnosti, koje su trebale učestvovati na Seniorskom prvenstvu Evrope u Mančesteru, predstavlja aposlutnu diskriminaciju.

„Apsolutno se protivim takvom načinu delovanja“, kazala je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

Ona je postavila pitanje – kako se moglo desiti da su vize date reprezentativkama bošnjačke nacionalnosti, ali ne i onima srpske nacionalnosti.

Premijer RS Radovan Višković je pozvao ambasadu Velike Britanije u BiH da se oglasi i saopšti šta je problem u slučaju uskraćivanja izdavanja viza članicama tekvando reprezentatacije BiH iz Republike Srpske.

„Zbog specifičnih okolnosti i činjenice da se u javnosti sumnja da je reč o diskriminaciji po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi, pozivamo ambasadu Velike Britanije da se javno oglasi i obznani šta je konkretno problem u ovom slučaju“, kazao je Višković.

Dodao je da „želi da veruje da je u pitanju birokratski propust“ i da će takmičarkama iz Republike Srpske, ipak, biti omogućeno učešće na Evropskom prvenstvu u tekvondou, ocenivši da bi svako suprotno postupanje predstavljalo nedopustivu segregaciju po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi.

„Ukoliko vize nisu izdate samo zato što su one Srpkinje i što dolaze iz Republike Srpske, onda je to presedan za svaku osudu“, naglasio je premijer RS.

Reprezentativke BiH u tekvondou Katarina Krajišnik i Zorana Sandić nisu dobile vize za odlazak za takmičenje u Mančester.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari