Finska i Švedska predale zahtev za članstvo u NATO 1Foto: Beta/Johanna Geron, Pool via AP

Predstavnici Finske i Švedske jutros su u Briselu zvanično podneti zahtev za pridruživanje NATO savezu, što je odluka podstaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu i kojom se pokreće proces pridruživanja za koji se očekuje da će trajati nekoliko nedelja.

I Švedska i Finska su bile neutralne tokom Hladnog rata, a njihova odluka da se pridruže NATO-u jedna je od najznačajnijih promena u evropskoj bezbednosnoj arhitekturi decenijama, što odražava veliku promenu javnog mnjenja u nordijskom regionu od ruske invazije 24. februara.

“Ovo je istorijski trenutak, koji moramo da iskoristimo“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su švedski i finski ambasador u Alijansi predali svoja pisma, svako u beloj fascikli sa utisnutim nacionalnom zastavom.

Pisma su podneli finski ambasador pri NATO Klaus Korhonen, odnosno švedski ambasador pri NATO Aksel Vernhof, generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu u sedištu Alijanse u Briselu. “Ovo je veliki dan, u kritičnom trenutku za našu bezbednost“, kazao je Stoltenberg.

On je srdačno pozdravio zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. “Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u će povećati našu zajedničku bezbednost”, rekao je Stoltenberg.

Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske uveliko ojačalo u Baltičkom moru.

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomate, a na tom putu za sada stoji Turska koja se protivi članstvu Švedske i Finske.

Ukoliko Erdogan povuče primedbe, a prijave budu ispunjene u roku, Finska i Švedska bi članice NATO mogle postati za par meseci.

Predstavnici te dve države u ponedeljak idu u Ankaru da bi, kako je najavljeno, uticali na promenu stava Turske.

Proces obično traje od osam do 12 meseci, ali alijansa želi da sada proces ubrza zbog sukoba u Ukrajini.

Turska je poslednjih dana iznenadila svoje saveznike rekavši da ima rezerve prema finskom i švedskom članstvu. Stoltenberg je u sredu rekao da misli da bi problemi mogli biti rešeni.

„Odlučni smo da radimo na svim pitanjima i donesemo brze zaključke“, rekao je Stoltenberg, ističući snažnu podršku svih drugih saveznika.

Kako RTS navodi, Moskva poručuje da njihovo članstvo u Alijansi ne menja bitno stvari, ali se povlači iz Saveta Baltičkih zemalja.

Predsednik Finske Sauli Niniste je pre tri dana zvanično potvrdio da ta država namerava da se pridruži NATO-u, a Švedska je juče zvanično potpisala zahtev za pridruženje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari