Srđan Majstorović o izveštaju EK: Ništa novo, trebalo bi da bude podsticaj novoj Vladi 1Foto: YouTube/Newsmax Adria/Printscreen

Evropska komisija pripremila je izveštaj o vladavini prava u Srbiji, takozvani non-pejper posvećen poglavljima 23 i 24. Non-pejper je stigao u vladu i u njemu piše da ne bi trebalo otvarati nova poglavlja. Šta još piše, i šta je juče Srbiji poručio Borelj?

Gubi li Evropska unija strpljenja i koliko to može da nas košta? O tome je večeras za Pregled dana govorio Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Srđan Majstorović smatra da poruka Evropske unije da ne bi trebalo otvaranti nova poglavlja nije ništa novo.

„To je deo nove metodologije u kojoj se vrlo jasno i glasno kaže da ukoliko zemlja kandidat ne ispuni takozvana prelazna merila, kako bi prešli u sledeću fazu pristupnih pregova, da u toj situaciji prosto neće biti otvaranja drugih poglavlja“, kaže Majstorović.

Prema njegovom mišljenju, EU time pokušava da podstakne Srbiju.

„Ovo bi trebalo da bude neki podsticaj, da bude čuto i shvaćeno na pravi način u vladi Srbije kad god ona bila formirana. Jer tu se nalaze smernice koraka koje bi Srbija trebalo da ispuni kako bi uverila države članice da je kredibilno opredeljena da postane članica EU“, objašnjava on.

Izveštaj Evropske komisije takođe pominje izbore i medije. Upitan da prokomentariše kontekst pominjanja medija i izbora, Majstorović odgovara:

„Poziva se na mišljenje OEBS-ove misije tokom izbora, u kojem se jasno stavlja do znanja da uslovi, posebno pristup medija, nisu bili ravnopravni već da su išli u korist vladajuće koalicije. U tom kontekstu se postavlja pitanje delovanja REM-a i mislim da je to jedna od ključnih poruka koje bi buduća vlada morala ispravno da pročita“.

On dodaje da je pored funkcionisanja REM-a izražena i zabrinutost za brojna zastrašivanja i napade na novinare.

Što se tiče pohvala vladavine prava u Srbiji, komisija je izdvojila otvorenost Srbije da primi ukrajinske migrante kao i sprovođenje ustavnih reformi.

„U oblasti pravosuđa se hvali naravno usvajanje ustavnih amandmana koji bi trebalo da predstavljaju nekakav okvir za buduće sprovođenje i usvajanje propisa koje bi trebalo te amandmane da sprovedu u praksu. Međutim, u ovoj oblasti je posebno interesantna kritika za davanje prostora u javnosti ratnim zločincima, odnosno osobama koje su osuđene za ratne zločine, i njihovo promovisanje od strane čak i predstavnika vlade i političara“, kazao je za Pregled dana Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari