Odobrena buster doza Fajzerove vakcine za decu od pet do 11 godina

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila upotrebu buster doze vakcine protiv kovida kompanija Fajzer za decu uzrasta od pet do 11 godina.
Odobrena buster doza Fajzerove vakcine za decu od pet do 11 godina
Foto: Pixabay
Time svi u zemlji stariji od pet godina imaju pravo na treću dozu vakcine. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i dalje moraju da potpisuju vakcine pre nego što se primene.
Deca mlađa od pet godina još uvek ne ispunjavaju uslove za vakcinu protiv kovida-19 u SAD.
Američka vlada se zalagala za to da Amerikanci koji ispunjavaju uslove dobiju buster dozu, suočeni sa podacima koji pokazuju da imunitet na vakcinu vremenom opada, a nedavno je odobrila drugu buster dozu za osobe od 50 i više godina. Otprilike 102,3 miliona ljudi primilo je prvu dozu.
 
Novo odobrenje ima za cilj da obezbedi kontinuiranu zaštitu od kovida-19 za decu uzrasta od pet do 11 godina, rekao je komesar FDA Robert Kalif u saopštenju.
 
Nejasno je koliko roditelja će se odlučiti da njihova deca u toj starosnoj grupi dobiju treću dozu. Samo 28,8 odsto dece uzrasta od pet do 11 godina je potpuno vakcinisano, prema podacima CDC. To predstavlja najniži obuhvat vakcinacijom od svih grupa.
 
Dr Pol Ofit, stručnjak za pedijatrijske zarazne bolesti u Dečjoj bolnici u Filadelfiji, rekao je da bi buster doza vakcine u toj starosnoj grupi imale ograničen uticaj na pandemiju, čak i uz dokaze da će buster doze vakcine zaštititi od blage bolesti tokom tri do šest meseci.
 
"Šta je cilj ove vakcine? Da li pokušavamo da se zaštitimo od svih simptomatskih infekcija u ograničenom vremenskom periodu? Ili pokušavamo da se zaštitimo od ozbiljne bolesti, u tom slučaju svi dokazi su da sprečavamo ozbiljnu bolest, sa režimom vakcine sa dve doze", rekao je Ofit.
 
CDC je zakazao sastanak spoljnih savetnika kako bi razgovarali o buster dozi vakcine. Direktor agencije ima poslednju reč o primeni vakcina, prenosi Reuters.
  • Goran Ilić

    19.05.2022 11:34
    Na roditeljima je da odluči da li da vakcinišu svoju decu ili ne, bilo bi dobro da se posavetuju sa svojim dečijim lekarom da im objasne kakve su nuspojave da li ih uopšte ima i koliko su efikasne i bezbedne.
  • Goran Ilić

    18.05.2022 09:41
    Samo polako sa vakcinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.