Zaštitinik građana: Izmenom zakona do sistemske zaštite LGBT osoba

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je danas, povodom 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije da je neophodna izmena više zakona u toj oblasti.
Zaštitinik građana: Izmenom zakona do sistemske zaštite LGBT osoba
Foto: 021.rs
Kako je dodao, time bi se LGBT osobama u Srbiji obezbedila sveobuhvatna sistemska zaštita.
Pašalić je u saopštenju naveo da LGBT osobe u Srbiji ne mogu u potpunosti da uživaju sva prava.
On je naveo da je značajan pomak u sistemskoj zaštiti LGBT osoba učinjen prošle godine izmenama zakona o rodnoj ravnopravnosti i o zabrani diskriminacije kojima se brani diskriminacija na osnovu polnih karakteristika.
 
"Ipak, neophodno je izmeniti još nekoliko zakona kako bi njihov položaj bio kvalitativno unapređen“, rekao je Pašalić.
 
Naveo je i da bi izmenama Krivičnog zakonika trebalo krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirati kao dela rasizma i netolerancije. Dodao je da bi izmenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći trebalo LGBTI osobe uvrstiti u kategoriju korisnika u osetljivom položaju.
 
U znak podrške LGBT osobama, zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović sa saradnicima istakla je zastave pripadnika LGBT populacije na zgradi Institucije Zaštitnika građana.
  • Nemanja

    18.05.2022 12:32
    @Лиманац

    Na svu sreću, taj i takav "narod" nestaje ekspresnom brzinom.
  • Лиманац

    18.05.2022 10:48
    Да се подсетимо...
    Закон је већ био предложен. Није усвојен јер је огромна већина народа Србије против. Поновно покретање те процедуре значило би кршење воље народа.
    Закон није прошао и неће проћи, помирите се са тим.
  • Vule

    18.05.2022 07:09
    Ko je ovu ovlastio da na drzavnu zgradu, pored drzavne zastave stavlja tu "lgbt zastavu".
    Nek je stavlja sebi kuci, a moglo bi se i tuzilastvo pozabaviti time.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.