Читај ми!

Kragujevac: Terapija kiseonikom o trošku države

U Kragujevcu je otvoren državni Centar za hiperbaričnu medicinu, u kojem će se pacijenti lečiti o trošku države. To je rezultat saradnje medicinskih ustanova i grada, a radiće pod okriljem Fakulteta medicinskih nauka. Hiperbarična oksigenacija je pokazala dobre rezultate i u lečenju posledica kovida-19.

Terapija čistim kiseonikom, i u svetu i kod nas, koristi se kao lek za mnoge bolesti. Udisanje ovog gasa pod pritiskom koji je veći od atmosferskog, pokreće čitav niz biohemijskih reakcija u organizmu i doprinosi ozdravljenju. Na listi za koju troškove lečenja snosi Republički fond zdravstvenog osiguranja nalazi se deset bolesti.

"U indikacijama kao što su periferne vaskularne bolesti u dijabetesu posebno, jer je dijabetes melitus bolest koja najviše oštećuje krvne sudove, počev od oka, srca, bubrega, do svih perifernih tkiva i perifernih organa", kaže prof. dr Nebojša Anđelković, šef Katedre za hiperbaričnu medicinu FMN Kragujevac.

"Ova procedura je blagotvorna za čitav organizam i koristi se i u zdravim stanjima, kao što su recimo pripreme sportista. Njeni efekti su pozitivni na celo telo. Kontraindikacije su zaista minimalne, kao i komplikacije, koje su pod okriljem iskusnog tima stručnjaka apsolutno kontrolisane", navodi prof. dr Vladimir Živković, sa FMN Kragujevac.

U Centru koji za sada ima jednu hiperbaričnu komoru, radiće tim Fakulteta medicinskih nauka. U planu je nabavka još tri. To bi trebalo da zadovolji potrebe oko dva miliona stanovnika, koji se leče u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru.

„Do sada smo pacijente uvek slali sa strane. To su pacijenti u teškom stanju kojima sigurno ne prija putovanje, a sa druge strane, to košta", kaže Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca.

"Mi ćemo moći da pružimo nekih 11.000 tretmana godišnje, što je po komori dve i po do tri hiljade tretmana, jedan tretman traje sat vremena", ističe prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Otvaranje Centra za hiperbaričnu medicinu značajan je doprinos unapređenju zdravstvenih usluga. Za pacijente – još jedna lestvica više u oblasti koja ima široku primenu u svetu.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво