17. maj  2022. 16.01  | Izvor: RTV

Rekordna cena prasića u Sremu

SREMSKA MITROVICA -

Prema podacima Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, cena prasića u Sremu dostigla je 450 dinara po kilogramu što je najviša ikad zabeležena od kada se prate kretanja ponude i tražnje na domaćim stočnim pijacama. 

Rekordna cena prasića u Sremskom okrugu direktna je posledica nestašice u Evropi, navodi se u izveštaju STIPS-a.

prasići

Rast cena je prisutan jer je proizvodnja drastično poskupela zbog prilika u svetu, kažu analitičari, a poskupljenju svedoče i kupci u Sremu.

Promene na tržištu prvi su primetili sami proizvođači.

Saša Štrbački iz Laćarka, koji se godinama bavi uzgojem prasića uprkos cenama koje su u proteklom periodu bile niže, kaže da je njegova proizvodnja stabilna.

Trenutno u oborima ima 90 prasića, a godišnje izgoji od 900 do 1000 prasića težine do 25 kilograma. Što se tiče prodaje kaže da ima obezbeđeno tržište te se za plasman svoje robe ne plaši.

Zbog poskupljenja imputa proizvođači razmišljaju da li uopšte da ulaze u tov što, prema Izveštaju STIPS-a, može izazvati velike poremećaje.

prasići

Prema rečima proizvođača, nešto bolje prolaze oni koji imaju hranu iz sopstvene proizvodnje.

Dvogodišnja kriza na tržištu hrane uzima danak i u stočarstvu, mada analitičari prave efekte očekuju tek s jeseni te upozoravaju da je potrebno maksimalno očuvati ovaj sektor, u smislu podrške i razumevanja potrebe uzgajivača.

Tagovi