');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

"SVI SU JE PREKRŠILI" Brnabić: G7 kao rešenje za svaki problem podseća na rezolucije, osim kad je u pitanju Srbija

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je danas da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o rezoluciji 1244.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ana Brnabić, predsednica Vlade Kraljevine Norvške Erna Solberg Foto: Dimitrije Goll / Tanjug
Ana Brnabić, predsednica Vlade Kraljevine Norvške Erna Solberg

- Trivia: U dokumentu (Policy Paper) sa sastanka G7, kao rešenje za svaki problem/krizu na svetu podseća se na poštovanje rezolucija SB UN. U slučaju Libije, traži se puno poštovanje rezolucija UNSB 2629, 2571, 2570 i 2292; u slučaju Sirije 2254 i 2118; u slučaju Irana 2231, itd - napisala je Brnabić na Tviteru.

Kako je dalje navela, "samo u slučaju Srbije nema pomena o UNSBR 1244. Zato što su je svi iz G7 prekršili - zaključila je premijerka.

Ona je navela da to pokazuje kompleksnost situacije i težinu položaja Srbije koja poštuje međunarodno pravo i UN, uključujući, kako je istakla, "i osnovne principe nepovredivosti teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država".

Ona je jutros govorila o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope u, kako je rekla, "godini kada je Priština uskratila jedno od osnovnih prava Srbima u južnoj pokrajini, a to je izjašnjavanje na referendumu 16. januara i izborima održanim 3. aprila".

Pročitajte još

- To je vrhunac cinizma, nije to kršenje sporazuma, na šta smo navikli i što se podrazumeva - rekli su jasno da ne planiraju da implementiraju Briselski sporazum - ali sada se uz pomoć prijatelja prijavljuju u Savet Evrope koji je zaštitnik ljudskih prava i to oni koji su poništili sva prava Srba na KiM - kazala je Brnabić za TV Pink.

Rekla je i da očekuje od zemalja Kvinte i G7 da ne podrže članstvo u Savetu Evrope i dodala da ako bude drugačije, "onda je oštro saopštenje Kvinte na nedozvoljavanje glasanja Srbima mrtvo slovo na papiru i paradiranje papirima koji nemaju težinu i ne znače ništa".