1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Žene boraca Azova pokušavaju da spasu svoje muževe

17. maj 2022.

Supruge boraca Azova iz fabrike Azovstalj, krenule su u misiju za spas svojih muževa. Sastale su se i sa papom. DW je razgovarao s nekima od njih.

https://p.dw.com/p/4BP40
Julija Fedosjuk (druga sleva) i Katerina Prokopenko (odmah do nje) u Vatikanu 11. maja 2022.
Julija Fedosjuk (druga sleva) i Katerina Prokopenko (odmah do nje) u Vatikanu 11. maja 2022.Foto: Gregorio Borgia/AP Photo/picture alliance

Oni su u teškoj situaciji, ali ne gube živce. Tako svet zahvaljujući brojnim video-uključenjima vidi ukrajinske borce koji su u ruskom okruženju u čeličani Azovstalj u Marijupolju. Slično se drže i njihove supruge koje ovih dana obilaze Evropu nastojeći da spasu svoje muževe. Prema ukrajinskim navodima, u međuvremenu je više od 260 ukrajinskih vojnika napustilo čeličanu. DW je pre toga u Kelnu razgovarao s nekima od supruga.

„U Azovstalju se ne vodi rat, tamo se hladnokrvno ljude masakriraju“, kaže Julija Fedosjuk. Njen muž Arsen jedan je od više stotina boraca koji su se utvrdili u bunkerima čeličane. „Stalno ima napada iz vazduha, bombardovanja u kojima se pogađaju i prostorije s ranjenicima“, kaže Julija. Ciljano se gađaju i izvori vode, pri čemu se čak i ne radi o pitkoj vodi, naglašava ona.

„Snage su na izmaku“

Julijin muž je ranjen. U trenutku razgovora nije bilo jasno hoće li on moći da napusti čeličanu. Akcija je u međuvremenu počela evakuacijom jedne veće grupe – rusko Ministarstvo odbrane objavilo je primirje za Marijupolj kako bi se ranjeni vojnici izvukli iz čeličane. Nejasno je koliko je još boraca u Azovstalju. Proteklih dana su, nakon više pokušaja posredovanja, odatle evakuisani civili. Ali, na ukrajinskoj strani vlada nepoverenje. „Ostali su samo oni koji se boje da će biti prebačeni u Rusiju i tamo ubijeni“, kaže supruga ukrajinskog vojnika.

Julija Fedosjuk obilazi Evropu zajedno sa Katerinom Prokopenko. Njen muž Denis, pukovnik Ukrajinske nacionalne garde i puka Azov, veoma je poznat u Ukrajini, a predsednik Zelenski ga je u martu odlikovao ordenom „Heroj Ukrajine“. Katerina kaže da svakodnevno kontaktira sa mužem, ali da su razgovori uvek kratki i suvoparni. Poruka je da je veoma teško, ali da će izdržati. „Stanje je kritično. Ja u njegovim audio-porukama osećam da su snage na izmaku. To se događa kad čovek samo jednom na dan jede i pije“, kaže Katerina Prokopenko.

Evakuacija ranjenika iz čeličane Azovstalj 16. maja 2022.
Evakuacija ranjenika iz čeličane Azovstalj 16. maja 2022.Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

Obe žene su mlađe od 30 godina. Kad je Rusija krajem februara napala Ukrajinu, one su bile u Kijevu i kao volonterke su, kažu, pomagale ukrajinskoj vojsci i skupljale novac za opremu. Odlazak u inostranstvo nisu planirale. Kažu da bi se rado odrekle bezbednosti u Evropi i otišle svojim muževima u čeličanu Azovstalj – kada bi to bilo moguće. Ali, i ovde one imaju zadatak: „Glasno upozoravamo na problem, molimo za pomoć i pričamo istinu.“

Ko je kriv za opsadu Marijupolja?

U to, recimo, spada i pitanje kako je došlo do toga da je ruska vojska potpuno okružila ukrajinske borce u Marijupolju. „Krivi su komandanti okolnih mesta koji su odustali od odbrane i tako omogućili brzo okruženje Marijupolja“, kaže Julija Fedosjuk. Predsedniku Zelenskom kao vrhovnom komandantu ona ne prebacuje ništa. Ali, apeluje na njega da „još više o tome govori, da više pregovara, više zahteva“.

Do sada najveći uspeh tih mladih žena bio je prijem kod pape Franje u Vatikanu početkom maja. U tome su joj pomogli lični kontakti, priča Julija Fedosjuk. Ona je saradnica u kabinetu jednog ukrajinskog poslanika čiji otac je ukrajinski ambasador u Vatikanu. Od ideje da napiše pismo papi s molbom da pomogne, na kraju je nastao susret s papom. „Naš najvažniji cilj je osloboditi naše muževe i sve druge koji su u čeličani Azovstalj“, kaže Fedosjuk.

U novijoj istoriji čovečanstva bilo je mnogo primera opsade gradova i drugih mesta. Ali, supruge boraca iz Marijupolja ne drže mnogo do istorijskih poređenja. Borba za Azovstalj je u dvojakom smislu simbolična, kaže Julija Fedosjuk. „Bez obzira kako će sve na kraju da se završi, Ukrajina je već pobedila, u moralnom smislu u svakom slučaju.“ Ona se snažno nada da će Zapad nadvladati svoju bespomoćnost.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.