Dostupni linkovi

Ministar prosvete Srbije: U svim pregledanim školama dojava o bombi lažna


Ministar prosvete Branko Ružić i ministar policije Aleksandar Vulin, maj 2022, Beograd.
Ministar prosvete Branko Ružić i ministar policije Aleksandar Vulin, maj 2022, Beograd.

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić potvrdio je 17. maja kako je u svim pregledanim školama ustanovljeno da su dojave o bombama bile lažne.

Pretnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi upućene su 16. maja elektronskom poštom na ukupno 173 školskih adresa od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

"Ovom prilikom želim da zamolim Ministarstvo unutrašnjih poslova da u postupanju i tokom KD pregleda prioritet imaju osnovne škole, pre svega zbog učenika u prvom ciklusu", rekao je Branko Ružić, navodi u saopštenju nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom.

On je naveo da će se u školama u kojima je kontradiverzioni pregled (KD) u toku nastava odvijati onlajn.

Nastava se, prema saopštenju resornog ministarstva održava onlajn u 88 škola, gde je u toku ili se čeka pregled kontradiverzionih ekipa Ministarstva unutrašnjih poslova.


Ministar Vulin je istakao da Srbija ozbiljno prilazi rešavanju problema lažnih dojava o bombama i vodi računa o bezbednosti svih građana, a posebno dece.

Vulin je 16. maja o dojavama rekao kako je "suštinski cilj svih tih napada da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu". U razgovoru sa Ružićem, ponovio je kako je u toku "specijalni rat koji se vodi protiv Srbije, a u tom ratu nisu pošteđene ni školske institucije, ni deca".

"Učinićemo sve da se nastava odvija nesmetano, i da se završni ispiti i polaganje mature sprovedu u predviđenom roku i da se školska godina završi na vreme", poručio je Vulin, zahvalivši se svim roditeljima, deci i nastavnicima na razumevanju.

Javni objekti u Beogradu su poslednjih meseci, od početka ruske invazije na Ukrajinu, bili meta lažnih dojava o postavljenim bombama.

XS
SM
MD
LG