Najnovije vesti
Vesti Politika
"TO JE VRHUNAC CINIZMA" Brnabić: Kosovo aplicira za SE u godini kada najviše krše prava Srba

"TO JE VRHUNAC CINIZMA" Brnabić: Kosovo aplicira za SE u godini kada najviše krše prava Srba

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglasila je danas da je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope u godini kada je Priština uskratila jedno od osnovnih prava Srbima u južnoj pokrajini, a to je izjašnjavanje na referendumu 16. januara i izborima održanim 3. aprila.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ana Brnabić Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
Ana Brnabić

- To je vrhunac cinizma, nije to kršenje sporazuma, na šta smo navikli i što se podrazumeva - rekli su jasno da ne planiraju da implementiraju Briselski sporazum - ali sada se uz pomoć prijatelja prijavljuju u Savet Evrope koji je zaštitnik ljudskih prava i to oni koji su ponistili sva prava Srba na KiM - kazala je Brnabić na TV Pink.

Premijerka je dodala da su to učinili uz nečiju podršku i navela da je posebno zainteresovana da vidi kako će glasati zemlje Kvinte, koje su nakon što je Srbima onemogućeno glasanje na Kosovu i Metohiji povodom toga izdale oštro saopštenje.

- Prava Srba krše najviše u 2022. godini kada su podneli zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Očekujem od zemalja Kvinte da stanu iza svojih reči i kažu im ne, ne može. Ali videćemo. Zemlje Kvinte su dale oštru izjavu nakon što je Priština zabranila glasanje Srbima na KiM i kako će posle takve izjave podržati Prištinu da uđe u Savet Evrope. Nemoguće je, a ako podrže, morali bi da objasne kako te dve stvari idu zajedno - poručila je Brnabić.

"Priština ukinula prava Srbima"

Istakla je da se takozvano Kosovo neposredno nakon što su političari u Prištini i zvanično ukinuli sva ljudska prava Srbima ili osnovno ljudsko pravo - pravo na glas, prijavljuju za članstvo u instituciji čiji je osnovni i vrhunski cilj upravo zaštita ljudskih prava.

- Savet Evrope je institucija zaštitnik ljudskih prava, demokratije - naglašava premijerka.

Ona je rekla da očekuje od zemalja Kvinte i G7 da ne podrže članstvo tzv Kosova u Savetu Evrope i dodala da ako bude drugačije, "onda je oštro saopštenje Kvinte na nedozvoljavanje glasanja Srbima mrtvo slovo na papiru i paradiranje papirima koji nemaju težinu i ne znače ništa".

Pročitajte još

- Očekujem od tih zemalja, kao i od zemalja G7 da ne podrže zahtev tzv Kosova za članstvo u SE jer oni govore da Kosovo krši osnovna ljudska prava, osnovne postulate demokratije i utoliko ih više ne zanima vladavina prava - ukazala je premijerka.

Brnabić navodi da je zbog licemerstva i cinizma koje je prošireno i na istok i na zapad, pozicija Srbije teška i mučna i ukazuje na to da je Srbija jedina koja je uvek poštovala principe međunarodnog prava.

- Sve što vidimo drugo iz dana u dan i sa istoka i zapada jeste licemerje i svako tumači međunarpdno pravo kako mu odgovara i spočitava drugima, a najviše nama da nešto ne poštujemo, dok jedino mi poštujemo - ističe.

"Otvoreni Balkan"

Kaže da je važno da Srbija održava dobre regionalne odnose, ali i da sa svima u regionu razgovara o svim temama.

Rekla je da je važno da se nastavi sa "guranjem" inicijativu Otvoreni Balkan, što je nešto što, kako kaže, može da nadomesti makar jedan deo usporavanja ekonomskog rasta naše zemlje do kojeg je došlo, kako pojašnjava, jer vodimo sopstvenu spoljnu politiku.

U tom smislu, osvrnula se i na posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima i kazala da Srbija ulaže mnogo u održavanje i stalno poboljšanje odnosa sa tom zemljom, te da dve zemlje na isti način gledaju ulaganje u obrazovanje i modernizaciju državne uprave.

O Evroviziji

Premijerka je govorila i o srpskoj predstavnici na Evroviziji i rekla da je kao predsednica Vlade i građanka Srbije zahvalna Konstrakti i čitavom njenom timu na predstavljanju naše zemlje. Kako je navela, mnogo su uradili na imidžu Srbije kao kreativne, inovativne zemlje, koja u lepim stvarima pomera stvari.

- Što se mene tiče, apsolutno smo pobednici. Žao mi je što postoji toliko politike i u tom segmentu - kazala je Brnabić i ukazala da ona nije ništa objavljivala sa zvaničnog Tviter naloga premijerke, već sa svog privatnog, dok je za pobedu Ukrajine bilo objava sa zvaničnih naloga mnogih medjunarodnih institucija, pa čak i NATO-a.