Najnovije vesti
Vesti Društvo
PUNO SELO DECE A NIGDE IGRALIŠTA Mališani iz Vrela kod Topole okupljaju se na običnoj livadi već godinama, roditelji sami postavili ljuljaške (FOTO)

PUNO SELO DECE A NIGDE IGRALIŠTA Mališani iz Vrela kod Topole okupljaju se na običnoj livadi već godinama, roditelji sami postavili ljuljaške (FOTO)

Dok su neka sela u pojedinim krajevima Srbije potpuno pusta, zaseok Vrelo u Žabarima kod Topole može da se pohvali velikim brojem mališana. Tu je čak preko 30 dece različitog uzrasta, a ovi sokaci su najglasniji u dane praznika i nedeljom. Mesto njihovog okupljanja je jedna livada, jer svoje igralište nemaju i to im, kako kažu, mnogo nedostaje. Roditelji se trude koliko mogu, ali nisu u mogućnosti da običnu livadu potpuno preurede u tu namenu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Igralište u Vrelu Topola Foto: Rina
Igralište u Vrelu Topola

„Mi smo preuredili koliko smo uspeli, postavili smo ljuljaške, obećali su nam iz lokalne samouprave neke rekvizite ali još ništa nismo dobili. Deci bi trebao koš i možda jop neka sprava za igranje. Moje unuke treniraju košarku i odbojku, još dece iz ovog kraja se rekreativno bavi sportom a ovo bi za njih bilo pun pogodak. Dece ima dosta, pa bi i igralište uvek bilo puno. Nadamo se da će nas biti još“, kaže Dragan Vasiljević, meštanin ovog kraja.

Foto: Rina

Takođe dodaje da imaju poteškoća i sa prevozom jer autobus ne saobraća kroz njihov kraj. Zbog nedostatka autobusa, roditelji su prinuđeni da voze svoju decu do škole, iako su uglavnom u radnom odnosu. To im kako kažu predstavlja veliki problem jer poslodavci često nemaju razumevanja i zbog takvih okolnosti uglavnom jedan roditelj nije zaposlen.

Foto: Rina

„Mi kad bi slali decu na autobus, trebalo bi da siđu sve do centra sela jer autobus ne staje kod Trafo stanice koja je naša najbliža stanica iako i do nje ima oko 600 metara. Više puta smo apelovali da nam se asfaltira i privede nameni preki put do Ljubesela koji bi dosta olakšao prevoz dece i približio nas gradu, međutim, niti smo dobili taj asfalt niti ima autobusa“, ističe Vasiljević.

Foto: Rina

Iako život na selu nosi sa sobom brojne poteškoće, mladi nisu odustali od dedovine i ulažu velike napore da svojim naslednicima obezbede bolje uslove za život i srećnije detinjstvo.