16. maj  2022. 08.57  →  23.52 | Izvor: Tanjug

Rusija nacionalizovala Reno, najavljuje proizvodnju Moskviča

MOSKVA -

U moskovskoj fabrici "Reno Rusija", koja je posle povlačenja francuske grupacije prešla u vlasništvo grada Moskve, proizvodiće se putnička vozila marke "Moskvič", nekada čuvenog sovjetskog brenda, saopštio je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanjin.

reno, rusija

"Potrudićemo se da sačuvamo veći deo kolektiva koji radi u fabrici. Glavni tehnološki partner moskovske fabrike automobila 'Moskvič' biće KAMAZ. U prvoj fazi će biti organizovana proizvodnja klasičnih automobila koji imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem, a u budućnosti i električnih automobila", rekao je Sobjanjin, prenosi Sputnjik.

Prethodno je Ministarstvo industrije i trgovine Rusije saopštilo da ruske akcije u grupi "Reno" prelaze u vlasništvo države i Vlade Moskve.

Servis automobila "Reno" u Rusiji će vršiti "AvtoVAZ" koji će nastaviti da proizvodi celokupnu liniju automobila "Lada" u svojim fabrikama.

"AvtoVAZ" proizvodi automobile i auto delove za dva brenda "Lada" i "Reno" u fabrikama u Toljatiju i Iževsku.

Reno prodaje svoje akcije u ruskom Avtovazu

Francuska automobilska kompanija Reno prodaće jednom ruskom naučnom institutu svoj većinski udeo u ruskoj kompaniji Avtovaz, saopšteno je danas iz kompanije Reno navodeći da dogovor podrazumeva šestogodišnju opciju za otkup tog udela.

Reno je zapadni proizvođač automobila koji je najviše zastupljen na ruskom tržištu i poseduje 67,69 odsto vlasništva Avtovaza koje će prodati ruskom Centralnom istraživačkom i razvojnom institutu za automobile i motore, pod nazivom Nami, prenosi Rojters.

Zatvaranje ovih transakcija ne podleže nikakvim posebnim uslovima i sva potrebna odobrenja su dobijena, dodaje se u saopštenju kompanije Reno i ističe da će 100 odsto udela u Renou Rusija preći u vlasništvo grada Moskve.

"Danas smo doneli tešku, ali neophodnu odluku i činimo odgovoran potez prema naših 45.000 zaposlenih u Rusiji", rekao je izvršni direktor kompanije Luka de Meo i naglasio da je ovaj potez sačuvao učinkovitost grupe i njenu sposobnost da se u budućnosti vrati u Rusiju u drugačijem kontekstu.

Reno je u martu saopštio da će obustaviti rad u fabrici zbog sve većeg pritiska koji trpi od početka sukoba u Ukrajini.

Srodne vesti