Selaković: Neki u EU jasno rekli da se od Srbije očekuje uvođenje sankcija Rusiji 1Foto: FoNet/MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas u Briselu da su neke države članice Saveta EU vrlo eksplicitno dale do znanja da se od Srbije očekuje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom politikom EU, što kako je dodao, znači uvođenje sankcija Rusiji.

Selaković je rekao da su među tim državama bile Poljska i baltičke republike, i da je osam do devet članica načelno govorilo na tu temu, kao i da „ne mali“ broj značajnih država nije koristio ovu priliku da se „na neki način dokazuje nad Srbijom i iznosi takvu vrstu zahteva“, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka Saveta EU za spoljnu politiku kome su prisustvovali i šefovi diplomatija Zapadnog Balkana.

Poruka Srbije je bila jasna, rekao je srpski ministar, ona je ukazala da je od početka ukrajinsko-ruskog sukoba zauzela jasnu poziciju, da nema podrške oružanim rešenjima sporova, i da je za poštovanje ključnih načela međunarodnog javnog prava, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti međunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih nacija, što Ukrajina jeste.

„Mi smo svoju poziciju utvrdili svojim glasanjima u relevantnim međunarodnim organizacijama, na prvom mestu u Generalnoj skupštini UN“, rekao je Selaković dodajući da se kredibilitet da Srbija nastupa sa tih pozicija ne dovodi u pitanje.

Rekao je da je skrenuo pažnju na ekonomsku situaciju u Srbiji, i na činjenično stanje odakle ona dobija gas, naftu, i ukazao na različitu poziciju Srbije u odnosu na sve druge koji su danas nastupali na Savetu za spoljne poslove.

Selaković je posebno istakao istupanje mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, koji je poslao nedvosmislenu poruku i povukao paralelu između Srbije i Mađarske, uz razliku da je Mađarska deo EU.

Sijarto je rekao da EU ne treba od Srbije da očekuje donošenje tako teške odluke sve dok Srbiji ne ponudi nešto što će biti najmanje jednako šteti koju bi ona pretrpela, a to je momentalno članstvo u EU, dodavši da je Srbija već odavno zrela za to da postane država članica EU.

Selaković je zahvalio Sijartu kao i vladi premijera Viktora Orbana na stalnoj, principjelnoj jasnoj i veoma čvrstoj podršci evropskom putu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari