Dostupni linkovi

Rusija kaže da će evakuirati ranjene vojnike iz Azovstala


Ukrajinski vojnik unutar čeličane Azovstal, fotografija objavljena 10. maja 2022.
Ukrajinski vojnik unutar čeličane Azovstal, fotografija objavljena 10. maja 2022.

Rusija je u ponedjeljak saopštila da su pristali evakuirati ranjene ukrajinske vojnike iz bunkera ispod opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju.

Ranjenici će bit evakuirani u zdravstvenu ustanovu u gradu Novoazovsku koji se nalazi pod ruskom kontrolom.

"Postignut je dogovor o uklanjanju ranjenika", navodi se u saopštenju moskovskog ministarstva odbrane.

“Otvoren je humanitarni koridor kojim se ranjeni ukrajinski vojnici odvoze u medicinsku ustanovu u Novoazovsku”.

"Svaka informacija može naštetiti procesima koji se odvijaju. Budući da je proces u toku, ne možemo reći što se trenutno događa,“ rekla je za ukrajinsku televiziju zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Malyar.

Dok su ruske snage gađale Mariupolj gotovo dva mjeseca, pojedini civili i ukrajinski borci potražili su utočište u pogonima Azovstal - ogromnoj tvornici iz sovjetskog doba koja je napravljena sa labirintom bunkera i tunela kako bi izdržala napad.

Nove evakuacije iz opkoljene železare Azovstal u Mariupolju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Nakon što su Ujedinjene nacije i Međunarodni odbor Crvenog križa posredovali u dogovoru s Rusijom i Ukrajinom većina civila je evakuirana iz Azovstala.

Ali, ukrajinski borci ostaju u tvornici. Videozapisi i slike objavljene na internetu pokazuju da neki od njih imaju teške ozlijede.

Povrijeđeni ukrajinski vojnici na štakama unutar Azovstala, fotografija objavljena 10. maja 2022.
Povrijeđeni ukrajinski vojnici na štakama unutar Azovstala, fotografija objavljena 10. maja 2022.

Porodice boraca pozvale su u ponedjeljak u Istanbulu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da pomogne u njihovom izvlačenju.

"Obruč oko Azovstala se stegnuo. Ne možemo dalje odgađati. Polažemo posljednju nadu i vjerujemo da zajedničkim naporima Turske, preko njenog predsjednika Erdogan, i Kina, preko svog predsjednika Xi Jinpinga i samog Boga, moguće je spasiti Azovstal i ljude koji su tamo na rubu života i smrti”, rekla je novinarima Natalia Zaritskaya, supruga pripadnika puka Azov.

"U paklu su. Svaki dan dobivaju nove rane. Bez nogu i ruku su, iscrpljeni, bez lijekova."

Mariupolj, luka na Azovskom moru, pretrpjela je najrazornije borbe u ratu u Ukrajini. Kijev kaže kako je vjerojatno na desetine hiljada ljudi ubijeno tamo od početka ruske invazije 24. februara, a čeličana Azovstal posljednji je dio grada koji još drže ukrajinski borci.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG